Els paquets amb material explosiu o pirotècnic que s'han detectat en les últimes hores a Espanya han generat molta inquietud i han provocat que el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, hagi hagut de sortir en roda de premsa a donar tots els detalls sobre aquestes cartes, encara que no ha pogut anar molt més enllà, ja que la investigació està en marxa i molts detalls encara són desconeguts o estan per aclarir. El primer cas detectat ahir va ser el que va generar més preocupació, perquè estava dirigit al ambaixador ucraïnès a Espanya, però va explotar a mans d'un treballador, provocant-li ferides lleus. Després, se'n va detectar un altre a Saragossa, que va detonar la policia, i aquest matí s'ha tingut constància d'un altre paquet que havia arribat a la base militar de Torrejón de Ardoz, des d'on s'ha dut a terme bona part dels enviaments de material cap a Ucraïna.

Hores després, s'ha informat que a finals de novembre un equip de seguretat va detectar un paquet dirigit a Pedro Sánchez amb material pirotècnic i que aquest matí se n'ha interceptat un altre per a Margarita Robles, ministra de Defensa. Tot plegat ha generat nerviosisme i inquietud, però Rafael Pérez ha volgut fer una crida a la calma i ha considerat que no cal incrementar l'alerta antiterrorista per aquests fets, tot i que des de l'Audiència Nacional ho investiguen com si fos terrorisme. 

Crida a la tranquil·litat 

Ara, la policia treballa per veure si tots aquests enviaments, que s'han produït amb hores de diferència, estan relacionats. De moment, tal com ha informat Peréz, tot apunta "amb prudència" que han estat enviats des de l'interior de l'Estat, i en els cinc casos són sobres marrons. "El material dels cinc sobres coincideix, és de fabricació casolana", ha explicat el secretari d'Estat. La Policia els està analitzant un per un per mirar de trobar més informació i el cap de seguretat no ha volgut aclarir si els sobres incorporaven algun missatge, justificant-ho pel fet de preservar la investigació. L'únic d'aquests paquets que es troba intacte és el que ha estat enviat a Torrejón, que permetrà una anàlisi més exhaustiva i podria ajudar a arribar al seu autor. 

També s'ha pronunciat sobre aquest tema la Comissió Europea, que ha assegurat que la situació al Centre de Satèl·lits de la Unió Europea, situat a Torrejón de Ardoz, està sota control. "Confirmem que s'ha identificat un paquet sospitós. El Centre ha aplicat els protocols rellevants per garantir la seguretat del seu personal i la continuïtat dels serveis. Es va alertar a les autoritats espanyoles immediatament, van desarticular el paquet de manera segura i han començat una investigació", ha dit la portaveu d'Exteriors, Nabila Marsali. En la mateixa línia, el qüestionat ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha explicat que per aquests episodis ja s'ha reforçat la seguretat als edificis públics, i ha fet una crida a la tranquil·litat.

Rússia nega qualsevol relació

En explotar la carta a l'ambaixada ucraïnesa, totes les mirades es van dirigir cap a Rússia. Amb tot, els diplomàtics d'aquest país han emès un breu comunicat en que deixen clar que "qualsevol amenaça o acte terrorista, encara més si estan dirigits contra una missió diplomàtica, són totalment condemnables", amb el qual es treuen de sobre qualsevol responsabilitats sobre aquests atacs.