Cayetana Álvarez de Toledo, a qui Pablo Casado va destituir l’agost passat com a portaveu al Congrés per díscola, ha aprofitat els mals resultats de PP a les eleccions del 14-F i el sorpasso de Vox per passar comptes amb el líder de la formació, a qui responsabilitza d'enfonsar el partit, i no només a Catalunya. “La responsabilitat no és de Bárcenas o de Rajoy, és de Casado”, afirma l’encara diputada del PP, que assegura que el president del partit “ha defraudat les esperances dipositades en ell”.

Álvarez de Toledo, en una entrevista a El Mundo, carrega amb força contra Casado, a qui acusa de “renunciar a donar una batalla ideològica i cultural, que en el cas de Catalunya significa la batalla contra el nacionalisme”. Li retreu que hagi “demanat perdó per parlar massa del procés” i hagi insinuat que les forces de seguretat es van excedir l’1-O. “Hem cregut que el desafiament separatista es resol amb promeses de finançament o més diners. Un recurs extemporani, fracassat i en qualsevol cas inviable en temps de ruïna econòmica”, afirma.

Estratègia erràtica de la direcció

La diputada retreu a Casado que no es faci responsable dels resultats del partit i explica que ella no hagués acceptat mai ser candidata del partit per Barcelona si no hi hagués estat Alejandro Fernández. “Quan jo assumeixo el desafiament, les enquestes ens donaven zero. Junts, l'Alejandro i jo, comencem a avançar en un procés de reconstrucció i aconseguim al novembre el lideratge del constitucionalisme, per davant de Vox i Ciutadans. La direcció nacional del partit trunca abruptament aquest procés de reconstrucció a partir de l'estiu. Al meu entendre, no ha fallat el candidat, ha fallat l'estratègia erràtica, profundament equivocada, de la direcció nacional, que ha deixat molts dels nostres votants desorientats, orfes i sense raó suficient per votar-nos. Si jo hagués de resumir com ha estat la campanya, diria que han volgut ressuscitar el catalanisme en lloc de reforçar el constitucionalisme”, es despatxa.

Els retrets a Casado no acaben aquí. Álvarez de Toledo, que en el seu moment ja va ser crítica amb el comandament del president del partit com a líder de l’oposició al Congrés, sosté que “ha quedat acreditada la incapacitat de Pablo Casado per reconstruir el constitucionalisme”. Critica la participació del líder popular durant la campanya del 14-F i explica com, per contra, a ella la van vetar. Només va participar en un acte de campanya acompanyada d’Alejo Vidal-Quadras a petició, afirma, d’Alejandro Fernández.

 

EuropaPress 3549539 candidato ppc 14f alejandro fernandez exeurodiputado expresidente ppc alejo

Acte de campanya en què va participar Cayetana Álvarez de Toledo / EP

Buit de projecte i lideratge

Álvarez de Toledo, l’única diputada del PP al Congrés per Catalunya després de la desfeta que va patir el partit el 2019 quan va perdre cinc diputats, culpa Casado de tots els mals del partit. “Pablo Casado ha defraudat les esperances dipositades en ell. Ha defraudat els que ens vam unir a un projecte amb la confiança que conjuminava tres coses: coratge, conviccions i capacitat de desafiament”.

La diputada sosté que el partit ha de meditar sobre el seu futur, “la ficció només prolongarà l’agonia”. No té, afirma, un projecte nacional per a Espanya. “El PP ha de buscar la manera de resoldre el seu buit de projecte i el seu buit de lideratge”.  Així apunta la necessitat d’un nou moviment constitucionalista, del qual no exclouria Vox.

Foto principal, Cayetana Álvarez de Toledo /