Cayetana Álvarez de Toledo lidera un rànquing dins del Grup Popular. Ara bé, ho fa en la classificació de diputats del Partit Popular que menys activitat parlamentària han registrat al Congrés. El balanç d'Álvarez de Toledo és molt pobre: l'exportaveu del PP a l'hemicicle ha registrat només 31 preguntes escrites al govern espanyol, segons explica La Razón.

En la llista de Cayetana Álvarez de Toledo de les activitats que realitzen els parlamentaris, es reflecteix una estadística nul·la, i és que la marquesa no ha presentat cap pregunta a fer en comissions, cap pregunta oral al Ple, cap informe ni tampoc cap proposició no de llei al ple o a una comissió.

Aquestes xifres també coincideixen amb el període després que Pablo Casado anunciés l'agost de 2020 que destituïa Cayetana Álvarez de Toledo com a portaveu parlamentària del Grup Popular i la reemplaçava per Cuca Gamarra.

De portaveu a l'ostracisme

Amb l'arribada de Pablo Casado a la presidència del Partit Popular, Álvarez de Toledo va recobrar protagonisme al partit i la van nomenar portaveu parlamentària. En el si de la formació popular, va començar a incomodar el fet que la que va ser candidata del partit per la llista per Barcelona al Congrés anés per lliure i protagonitzés polèmiques com quan va acusar Pablo Iglesias de ser "fill d'un terrorista".

Després de la seva destitució, Álvarez de Toledo va carregar contra Casado per cessar-la i considerava que la decisió era "perjudicial per al partit". Al seu entendre, el líder popular "necessita gent amb criteri propi" al seu costat i que s'havia infravalorat "la força creativa del pensament crític". Per a ella, el detonant de la seva destitució va ser que va defensar en una entrevista un govern de concentració del PSOE i del PP en el context de la crisi del coronavirus.

Durant uns dies, semblava que podia deixar l'escó, però finalment Cayetana Álvarez de Toledo va anunciar que es quedava per un "deute moral" amb els votants i per demostrar que "la llibertat no és sinònim d'indisciplina".

Poc després d'aquest moviment en el si del Grup Popular, Álvarez de Toledo va denunciar que no la deixaven assistir presencialment al ple del Congrés i, per tant, que l'excloïen de la llista de la meitat dels parlamentaris del PP que podien anar a l'hemicicle.

Des de llavors, el seu paper al Congrés ha estat molt discret, malgrat que actualment també és la vicepresidenta segona de la Comissió d'Hisenda, és vocal de la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats i també és vocal de la Comissió Mixta per a la Unió Europea de la Cambra Baixa. La seva retribució anual és de 86.024,96 euros.

 

Imatge principal: Cayetana Álvarez de Toledo, en la sala d'una comissió al Congrés dels Diputats. Europa Press.