L'exportaveu del PP al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo ha confirmat que seguirà com a diputada per saldar un "deute moral" amb els seus votants catalans i ha dit que espera poder demostrar que "la llibertat no és sinònim d'indisciplina, sinó requisit per a una política millor".

Álvarez de Toledo, que va ser destituïda com a portaveu fa uns dies, ha explicat en una entrevista a El Mundo que en una situació crítica com l'actual "dedicar-se a la política és avui un imperatiu ètic". "M'agradaria poder demostrar que és possible allò en què crec profundament: que la llibertat no és sinònim d'indisciplina, sinó requisit per a una política millor", ha destacat. També ha afegit que espera no tenir "cap necessitat" de trencar la disciplina de grup.

Ha recordat, a més, que a Espanya "no és factible que un diputat exerceixi la plena autonomia de vot", ja que el grup parlamentari té la facultat de multar o expulsar-lo al mixt. "La indisciplina no té un recorregut pràctic, però la llibertat d'opinió d'un diputat va molt més enllà de l'exercici del vot", ha remarcat. Álvarez de Toledo ha insistit que vol esbrinar "si un diputat de base pot representar als ciutadans amb el grau de llibertat" que ella considera "essencial en la política".

"Exercir la política amb la màxima llibertat"

Segons la diputada popular, quan Casado la va triar per exercir el càrrec, aquest li "va demanar emfàticament" que "exercís la política amb la màxima llibertat" i fins i tot la va animar a criticar si ho considerava necessari. "Aquesta era una clàusula substancial del nostre acord. No hi va haver equívocs. El que crec que hi ha hagut és un canvi de criteri", ha afegit.

Pel que fa al paper de Teodoro García Egea en la seva destitució, ha recordat que el cessament és decisió del president del PP, tot i que "segurament" el secretari general "va formar part de les influències" per la decisió. Ha lamentat que García Egea "des del primer minut, es va proposar controlar de forma absoluta la direcció del grup parlamentari i restringir al màxim" el seu marge d'actuació, cosa que "no passava en altres èpoques".