La diputada del PP al Congrés per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, ha explicat aquest dimarts que està "meditant profundament" si deixa l'escó després que el president del partit, Pablo Casado, la destituís com a portaveu del grup popular a la Cambra. "Són reflexions que no deixo de fer-me des de fa una setmana", ha admès en una entrevista amb la Cadena Cope. Álvarez de Toledo ha vinculat la seva continuïtat com a diputada al fet que representa votants de Catalunya que "viuen la doble pandèmia nacionalista i vírica". "Mereixen atenció i protecció, empara i representació", ha afirmat. A més, ha confessat que no ha tornat a parlar amb Casado des que li va comunicar el cessament.

La diputada popular ha dit estar "afligida" personalment perquè "ser portaveu del grup popular és el màxim honor", però que no està desanimada tot i els "atacs de dins del PP" que ha rebut. "No esperava que dins de l'estructura del partit passés això", ha assegurat, per la qual cosa té un "sentiment de fracàs". Álvarez de Toledo ha instat el centredreta espanyol a batallar pel "gran espai de la raó" i a disputar la superioritat moral a l'esquerra. "S'ha d'aparcar qualsevol por", ha reflexionat, perquè "hi ha una nació orfe esperant el seu lideratge".

Després de la destitució, Álvarez de Toledo va carregar durament contra el líder popular, assegurant que Casado va sentir atacada la seva autoritat. La fins aleshores portaveu va lamentar "profundament" la decisió de Casado, que va titllar de desgraciada, i va considerar que és perjudicial per al partit i per al grup parlamentari. A més, va afirmar que el president del PP "necessita gent al seu costat amb criteri propi", com ella mateixa.

Segons Álvarez de Toledo, el detonant del seu cessament va ser la concessió d'una entrevista a El País en què va defensar un govern de concentració entre PSOE i PP, va qualificar d'error la fugida de Joan Carles I i va carregar contra la direcció del partit per destituir el cap dels assessors parlamentaris, cosa que va qualificar d'invasió de competències.

Casado no pretenia destituir-la

Cal destacar, però, que la intenció de Casado no era destituir-la, sinó mantenir una xerrada llarga. El president de la formació volia retreure-li alguna de les seves actituds, però transmetre-li, sobretot, que la seu nacional del PP i el grup parlamentari havien d'actuar de forma coordinada, no com si fossin "Govern i oposició".

La diputada va considerar un "error" que el rei emèrit s'escapés d'Espanya, i va assegurar que això perjudicava Felip VI. El president del PP li va retreure que critiqués la monarquia "amb tot això que passa ara" i es va negar a ser vicepresident en un govern amb el PSOE: "No pots continuar demanant que jo sigui el vicepresident de Sánchez". Segons ella, Casado "considera que la meva concepció de la llibertat és incompatible amb la seva autoritat i jo no ho comparteixo".