La marca España Suma amb que el Partit Popular vol repetir l’èxit electoral de Navarra Suma -que tanmateix no ha servit per assolir el Govern navarrès- està tenint un efecte paradoxal al sí del PP: en lloc d'unir, divideix.

El partit liderat per Pablo Casado s’ha afanyat a registrar aquesta marca, així com d’altres de territorials, com ara Catalunya Suma, amb l’objectiu de poder utilitzar-les en properes eleccions com a paraigües que englobaria una coalició dels populars amb Ciutadans i, potser, Vox.

El cas és que, a banda que Cs de moment ja han dit que no tenen cap intenció de repetir l’experiment navarrès -que té la singularitat que nominalment no és una coalició dels d’Albert Rivera amb el PP sinó amb Unión del Pueblo Navarro-, la possible incorporació de Vox està tenint just l’efecte contrari al que promet aquesta eventual marca, en lloc de sumar divideix, i ho fa precisament al nucli dur del Partit Popular, amb clares i públiques dissensions entre la portaveu del partit al Congrés, la diputada per Barcelona Cayetana Álvarez de Toledo i la vicesecretària de Política Social, Cuca Gamarra.

Val a dir que la irrupció de Cayetana Álvarez de Toledo al pinyol del Partit Popular de Casado ha servit per liquidar una norma no escrita en aquesta formació: la de rentar la roba a casa i no fer mai públiques les dissensions internes. Després de discrepar obertament amb Maroto per la política de pactes al País Basc, ara la portaveu i Gamarra s’han embrancat en un nou desacord explícit, la possibilitat d’incloure Vox a España Suma.

Nacionalistes o constitucionalistes?

Així, la postura d’Álvarez de Toledo i per tant del sector que s’autodenomina com a ‘liberal’, s’ha mostrat furibundament en contra de que la formació d’extrema dreta forma part d’una eventual coalició. L’argument, com aquell que no s’ha mirat mai al mirall, és que els d’Abascal no poden formar-ne part perquè són “nacionalistes”. Que Vox és un partit nacionalista espanyol és prou evident, però no queda del tot clar que això sigui una raó per no incloure’ls en una coalició que pràcticament s’ha atorgat el paper messiànic de salvar Espanya d’una antiespanya formada, com diu la cantarella, per bolivarians-populistes-independentistes-colpistes-filoterroristes.

Per la seva banda, Gamarra ha expressat just l’opinió contrària, Vox té cabuda a España Suma perquè “és un partit constitucionalista”. Segons la vicesecretaria de Política Social del PP, l’eventual coalició està oberta a “partits constitucionalistes per a fer front a la fragmentació del vot”, i per això no hi veu cap inconvenient en que els d’Abascal en formin part.

En tot cas, de moment, la nova marca electoral ja ha tingut un efecte paradoxal, en lloc de sumar ha fomentat la divisió del PP. I un altra efecte colateral és que potser al final totes dues tindran raó i s’adonaran que es pot ser constitucionalista i nacionalista alhora. Encara que no els hi entri al cap.