La nova sotssecretària d'Organització del PP i presidenta del partit a Navarra, Ana Beltrán, ha apostat per estendre la fórmula de la coalició Navarra Suma a Catalunya i més territoris. Davant el rebuig rotund de Ciutadans, ha recordat que també a la Comunitat Foral van donar un "cop de porta" al PP i després al final van acceptar un acord amb Unió del Poble Navarro i el Partit Popular.

"La coalició Navarra Suma ha estat una fórmula d'èxit i també una fórmula de gran generositat per part dels tres partits que l'hem conformat", ha declarat Beltrán, que ha subratllat que la idea va partir del PP "fa ja dos anys" i es "va consumar" en les eleccions del 26 de maig amb un "gran resultat".

Beltrán ha assenyalat que ella sempre ha defensat que "davant circumstàncies excepcionals calia prendre mesures excepcionals", com era el cas de Navarra. Això sí, ha admès que "fer aquesta mateixa fórmula de gran coalició per a Espanya, això caldria analitzar-ho en major profunditat". "És un tema que requereix assossec, requereix una anàlisi profunda, però sí que seria bo analitzar-ho", ha postil·lat.

Després que Cs hagi rebutjat de plànol estendre aquesta fórmula al·legant que no es presentarà a cap altre territori sense les seves sigles, Beltrán ha respost: "També a Navarra ens van donar un cop de porta, tant UPN com Cs. Primer van dir que 'no'. Afortunadament després va passar el temps i van anar veient que era molt important per salvar Navarra i així ho van fer. Aquí ho deixo".

Preguntada llavors si veu esperança en què PP i Cs puguin cercar aquestes fórmules de col·laboració a nivell nacional, la responsable d'Organització del PP ha assegurat que el líder del partit taronja, Albert Rivera, "prioritzarà abans Espanya en el cas que aquesta fórmula s'analitzi i s'estudiï". "No pot tancar la porta", ha ressaltat.

Presos polítics

La sotssecretària d'Organització del PP considera que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, té en ment la possibilitat d'indultar els presos polítics que estan sent jutjats pel Tribunal Suprem i la sentència del qual s'espera pel mes de setembre. En aquest sentit, ha subratllat que és "molt sospitós" que quan el líder del PP, Pablo Casado, ha preguntat "en nombroses ocasions" a Pedro Sánchez si els indultarà, el president espanyol "mai respon".

"I això deixa una porta oberta que, coneixent el senyor Sánchez, amb qui li agrada pactar i amb qui ha arribat a ser president del govern després de la moció de censura, doncs per descomptat sembla que sí que és probable que estigui plantejant-se l'indult", ha afirmat.