El Jutjat d'Instrucció nº2 d'Oviedo ha proposat jutjar l'exvicepresident del govern espanyol Francisco Álvarez-Cascos, per un presumpte delicte d'apropiació indeguda de fons del partit que va fundar, Foro Asturias (FAC). Se l'acusa d'apropiar-se d'un total de 5.500 euros en videojocs, habitacions d'hotel o entrades per museus.

Despeses personals

La Fiscalia va apuntar que Álvarez-Cascos, entre el 15 de maig de 2011 i el 16 d'octubre de 2017, va usar el seu càrrec de president de la comunitat asturiana i secretari general de FAC per carregar factures de viatges i àpats. Segons laSexta, la jutgessa considera que "ostentant, presumptament, el Sr Álvarez-Cascos Fernández un absolut control de l'activitat i de les decisions del partit i usant el seu càrrec orgànic dins del partit per disposar dels fons  recursos econòmics titularitat de Foro per a fins aliens a l'activitat política, tractant-se de despeses de caràcter personal"

Es va servir de la seva condició

La magistrada acusa Cascos. Servint-se de la seva condició de President i posteriorment de Secretari General i de la inexistència d'un insuficient sistema de control de despeses en el partit Foro Ciudadanos va "carregar als comptes del partit despeses de naturalesa personal no relacionats amb la seva activitat política i per tan desvinculats de l'activitat i de l'interès del partit".

Cascos es va excusar, però la Fiscalia ho va trobar insuficient. Inicialment se li van imputar despeses molt més elevades, la querella inicial li reclamava al seu nom i al de la seva família un total d'1,2 milions d'euros. Tot i la reducció de la quantitat de diners presumptament apropiat indegudament, segons la Fiscalia segueixen sense ser "lògics, acceptables en l'activitat política".

Sabates, restaurants i bitllets

El Ministeri Fiscal va concloure en el seu informe que hi havia despeses que sí que podien justificar per l'activitat professional de Cascos. Com el cobrament del seu salari, conferències, vehicles, secretaria personal, lloguer d'un centre de negocis a Madrid pel partit i nombroses despeses més.

Però aquests són les despeses que la Fiscalia els considera delictius: Sabates, psicotècnic, despeses de quatre desplaçaments de la localitat de A Corunya i despeses d'hotels i alimentació, Hotel del sogre, comandes de menjar a domicili, videojocs, bitllets d'AVE pels seus fills, entrades esportives, un llit complet, etc.

Álvarez-Cascos

Després de la seva sortida del Partit Popular en 2011, Álvarez-Cascos va impulsar Fòrum Astúries Ciutadans, amb el qual aquest mateix any va guanyar les eleccions autonòmiques i va aconseguir la presidència del Principat d'Astúries. Álvarez-Cascos, que va perdre el govern autonòmic en favor del PSOE després d'avançar les eleccions a març de 2012, es va mantenir al capdavant d'aquesta formació fins a 2018, primer com a president i després com a secretari general, fins que va prendre les regnes Carmen Moriyón, exalcaldessa de Gijón, amb la qual després va mantenir un enfrontament pel control del partit.

L'actual direcció de Fòrum va decidir denunciar a Álvarez-Cascos pels delictes continuats d'apropiació indeguda i administració deslleial després de realitzar una auditoria externa, alhora que va acordar la seva expulsió del partit el juny de 2020.

Imatge principal: Francisco Álvarez-Cascos - EFE