L'exministre de Foment Francisco Álvarez-Cascos ha estat expulsat de Foro, el partit asturià que va promoure fa nou anys, i denunciat en un jutjat d'Oviedo com a presumpte autor de diferents delictes d'apropiació indeguda i administració deslleial.

La comissió directiva de Foro, al capdavant de la qual es troba l'exalcaldessa de Gijón, Carmen Moriyón, ha pres aquesta decisió arran d'una auditoria externa encarregada fa mesos en la qual es denuncien diferents irregularitats i en la qual s'atribueixen a Álvarez-Cascos ingressos de més d'1,2 milions d'euros en sous i despeses que va passar al partit que ell va promoure el 2011.

La querella interposada per l'actual direcció de Foro contra el seu fundador va acompanyada de nombroses de factures i contractes de la seva esfera personal que, segons han assenyalat a Efe fonts del partit, poden haver suposat per a la formació un cost superior al milió d'euros.

Entre aquestes factures, n'hi ha de sabates per als seus fills, videojocs, taxes de llicència de pesca, trucades de telèfons de la seva família o estades en hotels en viatges particulars, segons fonts del partit, que asseguren que la dinàmica de despeses es manté des que es va fundar el partit fa nou anys.

Després de la seva sortida del Partit Popular, Cascos va impulsar Foro Asturias Ciutadanos -l'acrònim del partit, FAC, coincidia amb les inicials del seu president- i es va mantenir al capdavant d'aquesta formació fins a 2018, primer com a president i després com a secretari general, fins que va agafar les regnes l'exalcaldessa de Gijón, Carmen Moriyón.

L'enfrontament entre ambdós pel control del partit va portar Moriyón a fiscalitzar els comptes des de la fundació del partit, a anunciar a finals de l'any passat que el temps de Cascos a Foro ja havia passat i a anunciar que es personarien als tribunals per les despeses en què havia incorregut.

El que va ser vicepresident del govern de José María Aznar, ministre de Foment i president del Principat d'Astúries no es considera, tanmateix, responsable de les irregularitats destapades en aquesta auditoria i ha defensat la transparència d'una comptes "que coneix tothom" i que han estat auditades i fiscalitzada fins fa un any.

"No em sento responsable de les irregularitats" i "no hi ha cap misteri", va assenyalar Álvarez-Cascos després de fer-se pública l'auditoria el passat 29 de maig.