La consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina, ha rebut aquest matí una delegació de parlamentaris ucraïnesos que han visitat Catalunya i a qui ha donat "la nostra paraula i el nostre compromís com a Govern amb tot el seu país", presentat especialment la seva solidaritat amb tots els ucraïnesos que han hagut de marxar de casa seva. En el que ha estat una "reunió molt intensa i productiva", en paraules de la consellera, la delegació ucraïnesa ha explicat a Alsina com s'està vivint el conflicte sobre el terreny i com han hagut d'acaptar la seva tasca parlamentària, mentre que ella s'ha centrat a detallar-los com ha estat la rebuda per part de Catalunya, "un país molt solidari i amb una comunitat ucraïnesa molt estimada". "Els hem explicat que els 20.000 ucraïnesos que han arribat al territori els hem tractat com a catalans i els ajudarem a integrar-se al nostre país", ha detallat la consellera d'Exteriors, que ha estat una de les cares més visibles del Govern en la gestió d'aquesta rebuda de persones que han hagut de fugir de l'horror de la guerra. En aquest sentit, ha reconegut que el ritme d'arribada de refugiats s'ha reduït molt des de l'inici del conflicte, però el flux és constant. 

 

Segons ha afirmat la consellera en acabar la trobada, durant aquesta s'han intercanviat les experiències per poder "continuar construint ponts tots junts". La delegació parlamentària estava formada pels diputats Olga Sovgyria, Nekliudov Vladen, Vahnier Viktoriia i Lada Bulakh. Sovgyria ha agraït la solidaritat i ha insistit a reclamar a Europa més armes i la integració d'Ucraïna a la Unió Europea. Per la seva part, Alsina els ha narrat com s'organitza el Govern per ajudar a la comunitat ucraïnesa, tant la que és a Catalunya com la de fora de país, a través de una reunió setmanal de les conselleries implicades per gestionar la seva coordinació. 

Acollida dels 7.000 infants 

En aquest sentit, des d'Exteriors, la seva titular ha assegurat que si bé el conflicte sembla haver passat en un segon pla, totes les accions que es van fer en un primer moment per ajudar els refugiats que van arribar a Catalunya segueixen en marxa. D'entre aquestes, ha volgut destacar la tasca d'integració que s'ha fet des de les escoles catalanes amb els 7.000 infants que han arribat: "Vetllem perquè la integració es faci d'una manera adequada i col·laborem amb els ajuntaments, que s'han convertit en una peça clau". De fet, la consellera Alsina ha explicat que fa uns dies va visitar un centre d'acollida a Bratislava (Eslovàquia), per poder traslladar l'experiència catalana amb les aules d'acollida i els nens que arriben a un lloc i no coneixen la llengua pròpia. Aquesta eina, segons, la consellera, està "més vigent que mai".