"Són persones amb estudis i moltes capacitats que el primer que van fer en arribar va ser preguntar quan podrien començar a treballar", explica, en una entrevista amb Efe, Daniel Ibarz, president de la Fundació Bayt al-Thaqafa, que acull 13 dels 136 refugiats afganesos que han arribat a Catalunya i que "estan en estat de 'xoc'".

Ibarz ha assegurat que acompanyaran a aquestes persones durant tot el procés, a més de subministrar-los tots els serveis bàsics i assistència psicològica si és necessària, i ha recalcat que "tenen dret d'un habitatge i acompanyament legal pel mer fet de ser refugiats", serveis dels que podran gaudir fins que es resolgui la sol·licitud d'asil.

L'organització ha estat durant aquests dies en contacte permanent amb la Secretaria d'Estat de Migracions, que és coneixedora dels llits lliures que tenen les organitzacions a tota hora i s'encarregava de comunicar les persones assignades cadascuna d'elles.

Personal de la fundació es va desplaçar fins a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid), on es va instal·lar el campament per a l'acollida de refugiats, i van fer entrevistes a aquestes persones per seleccionar quines serien les 13 que acollirien, que van traslladar a Barcelona en un minibús.

"Gent amb estudis i moltes capacitats"

Una de les primeres preguntes que van fer els refugiats en arribar a Barcelona és quan podrien començar a treballar ja que, segons explica el mateix Ibarz, "són gent amb estudis i moltes capacitats, que estan disposades a posar fil a l'agulla com més aviat millor."

Tanmateix, no podran començar a treballar fins i tot passats sis mesos de l'entrevista amb la Policia, un temps que des de la fundació aprofiten per convalidar els títols universitaris amb què molts d'ells compten i ensenyar-los català i espanyol, un idioma que ja parlen dues de les persones acollides.

Durant aquests primers dies la psicòloga de la fundació s'està encarregant de realitzar una avaluació d'aquestes persones que s'han vist obligades a deixar el seu país sense emportar-se res i estan en una situació de "xoc' absolut", alguna cosa pot agreujar-se a mesura que passin les setmanes i mesos per la tensió de no tenir notícies de la seva família i amics.

"Estan tot el dia enganxats al mòbil veient una bomba aquí i una altra allà, si el cosí ha mort o desaparegut, acumulant molta tensió per tot el que està passant al seu país", lamenta el president de Bayt al-Thaqafa.

Les 13 persones acollides per aquesta fundació, que ja tenia acollits a tres individus procedents de l'Afganistan abans que es precipitessin els esdeveniments, tenen entre 25 i 45 anys i la majoria formen part d'una família nombrosa.

Han estat col·locades en pisos, una cosa que no és habitual en aquests casos, ja que els recursos amb què habitualment es compta són albergs.

Una bona recepció

"Pensen que a Espanya tothom està molt content que hagin arribat i volen que se'ls aculli", compte Ibarz, una sensació que és producte de com de bé que van ser rebuts i acollits en un primer moment i al qual la majoria d'ells han treballat amb el govern espanyol durant la presència de les tropes a l'Afganistan.

Han hagut d'explicar-los que això no és així i advertir-los "que hi ha una cosa que es diu islamofòbia i que algunes persones poden associar la seva estètica amb la de terroristes i fer-los viure alguns moments de tensió".

 

Foto principal: Refugiats afganesos en la base de Torrejón de Ardoz / EFE