El Consell de Seguretat de l'Organització de les Nacions Unides ha acordat per unanimitat la seva primera declaració oficial sobre la guerra a Ucraïna des que aquest conflicte va començar el febrer. Els quinze països que formen part d'aquest òrgan donen suport a les "tasques de mediació" del secretari general de l'ONU, António Guterres. El text, que va sorgir a iniciativa de Mèxic i Noruega, ha comptat també amb l'aprovació de Rússia. El document contempla la "profunda preocupació" per la situació que viu el país ucraïnès i s'insta els països de l'ONU a "recordar l'obligació que tenen de resoldre les seves disputes internacionals per vies pacífiques".

Per la seva banda, Guterres ha manifestat el seu agraïment al suport que se li ha donat per les tasques que està fent i, especialment, pel fet que "per primera vegada, el Consell de Seguretat ha parlat amb una veu en favor de la pau a Ucraïna". En aquest sentit, el màxim responsable de les Nacions Unides ha assegurat que seguirà esforçant-se en "salvar vides, reduir el patiment i trobar el camí per a la pau". Per la seva banda, en declaracions als mitjans, l'ambaixador de Mèxic, Juan Ramón de la Fuente, ha indicat que l'acord en el si del Consell "va en la bona direcció" i ha considerat "molt esperançador" que la diplomàcia "estigui fent-se el seu lloc" en aquest òrgan.

Un text anterior que no va prosperar

Pocs dies després que comencés la guerra, els Estats Units van promoure una resolució contundent contra Rússia per haver perpetrat aquesta invasió, però els russos van fer ús del seu poder de vet i van evitar que aquest text prosperés. En altres reunions que s'han celebrat des d'aleshores, també s'ha parlat del conflicte bèl·lic, però no s'havia assolit cap mena d'acord. Així doncs, en aquesta ocasió, sí que hi ha hagut consens entre els 15 estats. La llista de països membres al Consell de Seguretat de l'ONU la formen la Xina, França, Rússia, els Estats Units, el Regne Unit (que són membres permanents), mentre que els 10 restants no són permanents, i són Albània, Brasil, Emirats Àrabs Units, Gabon, Ghana, Índia, Irlanda, Kènia, Mèxic i Noruega.

En la reunió, el diplomàtic António Guterres ha explicat les seves reunions a Moscou i Kíiv amb els presidents Vladímir Putin i Volodímir Zelenski. Des d'aleshores, l'única operació que ha pogut fer l'ONU ha estat l'evacuació de prop de 500 civils a Mariúpol, dels quals 100 es trobaven a l'acereria d'Azovstal. Aquest treball també es va realitzar amb el Comitè Internacional de la Creu Roja. El rol de mediació, però, ha acabat recaient principalment en Turquia, en part perquè al Kremlin no van agradar les declaracions de Guterres condemnant la invasió a Ucraïna. Després del Consell de Seguretat, països com Noruega o Mèxic van voler destacar el paper del secretari general de l'ONU, posant en relleu que "a vegades, la diplomàcia silenciosa és molt més efectiva".