ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Una setmana després que esclatés la guerra a Ucraïna per la invasió russa, Catalunya ha mostrat en reiterades ocasions el seu suport al poble ucraïnès davant aquesta situació. A banda de concentracions i declaracions de les autoritats, diverses entitats s'han organitzat per fer una recollida de material i aliments per poder-los enviar a Ucraïna. Molts catalans han volgut aportar el seu granet de sorra i s'han acostat a aquests punts per oferir la seva ajuda. Si tu també ho vols fer, aquí tens diferents opcions per ajudar el poble ucraïnès des de Catalunya. 

Donacions

Una de les opcions més comunes és fer una donació econòmica a alguna entitat que ajudi sobre el terreny. Per exemple, la Creu Roja ha fet una crida per recaptar fons per a aliments, material mèdic, habitatge i aigua. Si vols fer una aportació, clica aquí. També pots fer la teva donació directament a la Creu Roja ucraïnesa. Tal com expliquen en la seva pàgina web, tots els diners aniran destinats a ajudar a les persones que ho necessiten, com ara amb la recollida de sang, mobilització de voluntaris i recursos i d'altres activitats d'emergència. 

Per altra banda, Acnur ofereix protecció i assistència humanitària, reparant els refugis de les persones afectades, mentre que Unicef recapta fons per subministrar aigua potable i kits de primers auxilis que inclouen medicaments essencials.  Cal recordar que segons l'ONG Save the Children, hi ha com a mínim 7,5 milions d'infants a Ucraïna que estan en perill greu de patir danys físics, greus trastorns emocionals i desplaçaments. Pots donar a aquesta organització que garanteix la protecció dels nens i les famílies amb kits d'ajuda essencial o transferències. 

També pots fer una aportació econòmica a Voice of Children , una organització benèfica que ajuda els nens a recuperar-se del trauma psicològic que suposo una guerra; Metges Sense Fronteres, que ha cridat a protegir les instal·lacions sanitàries i l'accés dels infants a l'atenció mèdica. Així mateix, Càritas ofereix material d'emergència, donant aquí. Aquesta organització recomana fer donacions econòmiques més que materials, ja que l'enviament pot ser molts costos i les necessitats van canviant. 

Punts de recollida 

Arreu de Catalunya, s'han organitzat diferents punts de recollida de material per enviar a Ucraïna a través del consolat. Els més necessaris ara mateix són medicaments i material sanitari: benes, tisores mèdiques, guants de làtex, xeringues.... A més, els punts també demanen aliments de primera necessitat com ara llet en pols o cafè soluble. El més important és que siguin aliments no peribles i fàcils de conservar, per exemple, en llaunes o pots. També es demana a la població que aporti material d'higiene, com ara compreses i tampons o bolquers, així com roba d'abrigar, especialment mantes. 

A Barcelona, la majoria de punts de recollida són els més freqüentats per la comunitat ucraïnesa a la ciutat, com poden ser les escoles on s'ensenya l'idioma i la cultura d'aquest país. Alguns d'aquests són: 

  • Associació Somriures d’Ucraïna / Parròquia de Santa Mònica La Rambla, 9. Cada dia, de 9 a 19.30 h.
  • Escola Projecte. Avinguda del Tibidabo, 16. De dilluns a divendres, de 9 a 17 h.
  • Escola Ucraïnesa Shevchenko. Carrer d’Enric Bargés, 9. Dissabtes, de 15 a 18 h
  • ICAB. Carrer de Mallorca, 283. Recollida d’aliments. De dilluns a dijous, de 9 a 18 h, i divendres, de 9 a 14 h.
  • Associació Djerelo. La Rambla, 9. Cada dia, de 9 a 19.30 h.
  • Escola ucraïnesa Mriya. Carrer del Pont de Treball Digne, 15. De dilluns a dissabte, de 8 a 18 h.
  • Aúpali Portabebès. Carrer de la Tradició, 5. De dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 14 a 20 h; dissabte, de 10 a 14 h.
  • Església de Nostra Senyora del Perpetu Auxili. Carrer de Balmes, 100. Cada dia, fins a les 18 h.
  • Mercat de Pagès de la Sagrera. Plaça de Masadas. Diumenge 6 de març, de 9 a 14 h.

En tot cas, Barcelona no és l'únic municipi que ha posat en marxa diversos punts de recollida. Arreu de Catalunya s'ha organitzat una xarxa solidària molt ràpidament i per tot el territori hi ha espais per col·laborar. En alguns dels casos l'organitzador és l'ajuntament del municipi, però en d'altres els punts per recaptar material són perruqueries, bars, centres cívics, botigues... En la majoria de casos, es pot trucar a l'ajuntament o la Creu Roja del municipi per saber on deixar aquests materials i aliments. 

El cas de Guissona 

Per exemple, Guissona (Segarra), ha estat un dels municipis que més s'ha implicat en l'enviament d'ajuda a Ucraïna amb la previsió d'enviar previsiblement aquest dijous a la nit un camió carregat amb material solidari que s'ha recollit a diferents punts de les comarques de Ponent. És la primera gran acció que ha impulsat la comunitat ucraïnesa del municipi conjuntament amb l'Ajuntament mentre s'està treballant amb Càritas i Open Arms per enviar pròximament un avió també carregat amb material i que després tornaria amb 200 refugiats. En aquest sentit, l'alcalde Jaume Ars ha explicat que al poble ja hi ha una desena de refugiats que han escapat de la guerra i que la previsió és que n'arribin més d'una vuitantena. Guissona és el poble de l'Estat amb una comunitat ucraïnesa més gran: 1 de cada 7 veïns prové d'aquest país.