"Perfecte. Gràcies. Ja m'ha dit en Luis que l'Almeida li ha telefonat". Amb aquest curt missatge de text, salta pels aires tota la versió de l'alcalde madrileny sobre l'escàndol de les comissions milionàries per la compra de material sanitari (defectuós) durant les primeres setmanes de pandèmia. Aquests whatsapps formen part d'una conversa entre Alberto Luceño, l'altre comissionista imputat per aquest cas, i Elena Collado, l'encarregada del consistori de comprar el material. Ella està molt nerviosa i ja ho veu venir i afirma: "Ens han estafat segur", davant la caríssima despesa que havien fet per una partida de mascaretes. Luceño, que va arribar a cobrar fins a 5 milions d'euros, l'intenta tranquil·litzar. Aquests missatges, que ara s'han incorporat al sumari, són importants perquè en ells es fa una clara al·lusió a l'alcalde. Va ser el 26 de març, Luceño demana a Collado quan li enviaran els contractes firmats i ella li requereix que comprovi si tot està correcte. Així, en aquell moment, la negociació seguia en marxa. Va ser llavors quan l'empresari escriu a la funcionària el polèmic missatge: "Ja m'ha dit en Luis que l'Almeida l'ha telefonat", que confirma que l'alcalde hauria parlat amb els comissionistes abans que es tanqués el contracte, la qual cosa contradiu el que ell havia defensat fins ara.  

Fins ara, José Luis Martínez Almeida s'havia limitat a confirmar que havia parlat amb Medina, la cara més coneguda dels dos comissionistes, perquè és germà de l'actual duc de Feria i fill de Naty Abascal, però només "després de formalitzar el contracte", perquè la informació que li havia arribat és que els dos farien una "donació de mascaretes". Res més lluny de la realitat, aquesta donació formava part del material que es va vendre per un preu totalment desorbitat a l'Ajuntament. Segons va dir l'alcalde en plena polèmica, la donació s'hauria fet entre el 12 i el 15 d'abril, però a finals de març, segons es deriva d'aquests missatges, Almeida havia parlat amb un dels imputats. Això és tres setmanes abans que aquestes tinguessin lloc oficialment i sense cap certesa que finalment el material arribés a Madrid, per les circumstàncies del moment: estàvem en ple confinament total. 

Versions contradictòries 

Després que sortissin a la llum aquestes converses, des de l'Ajuntament deien a Eldiario.es que reconeixien el contacte entre Medina i Almeida. El mateix alcalde havia reconegut abans que li havia trucat, però només per agrair-li la donació. Així doncs, Almeida va admetre les converses: "La trucada s'havia produït després de la formalització del contracte, perquè se'm va comunicar que volia fer una donació de 183.000 mascaretes". Ara, però, es confirma que l'alcalde sabia de la donació fins 22 dies abans que es produís.

Quan va esclatar l'escàndol, el 4 d'abril, Almeida deia que el seu cosí, que també està implicat, ja que va ser qui va posar en contacte els comissionistes amb l'ajuntament, "no coneixia Medina, els contacta una coneguda en comú perquè ell vol fer arribar a l'Ajuntament que té capacitat de subministrar material sanitari i el meu familiar es va limitar a donar-li el correu". Ara bé, quan Luceño diu a Collado que "Almeida ha trucat al Luis", com es revela en els missatges, els comissionistes feia dies que insistien en la venda de material a aquesta funcionària. Per això, el contacte entre el cosí Almeida i Medina, s'hauria d'haver produït abans del 26 de març i la conversa entre l'alcalde i l'aristòcrata abans del que havia dit el popular.