Entre març i novembre de 2020, durant els mesos més durs de la pandèmia, una alt càrrec de l'Ajuntament de Madrid i l'empresari Alberto Luceño, investigat per estafa, es van creuar una infinitat de missatges per tancar la compra de material sanitari amb què ell i Luis Medina s'haurien embutxacat més de 6 milions de dòlars. Converses que ocupen fins a 24 pàgines del sumari de la causa que instrueix el jutjat d'instrucció número 47 de Madrid arran de la querella que va interposar Anticorrupció contra ambdós empresaris. Entre aquestes converses que apareixen en el sumari del cas, es pot veure com el consistori de Madrid va tenir coneixement que s'estaven utilitzant test de baixa qualitat per comprovar si els seus empleats estaven contagiats: "Hi ha una part dels test que no tenen la mateixa qualitat que les altres tres, només un 60%, el que desaconsella que continuem fent-los als nostres empleats públics", diuen els missatges que van intercanviar Luceño i la responsable dels contractes de material sanitari de l'Ajuntament de Madrid, Elena Collado, tal com ha pogut saber El Confidencial.

El titular del Jutjat d'Instrucció número 47 de Madrid, Adolfo Carretero, va imputar la passada setmana a Medina i Luceño per estafa agreujada, falsedat documental i blanqueig de capitals. La investigació se centra en els tres contractes que van subscriure amb el consistori per adquirir mascaretes, guants i test covid a l'inici de la pandèmia. Dels missatges es pot extreure informació com que Collado va veure que el material comprat no era de suficient qualitat i li va dir a Luceño el 8 d'abril de 2020: "ens han estafat segur". Aquest missatge feia referència a uns guants, i malgrat això les negociacions van seguir i a finals de maig de 2020 va arribar el problema amb els tests de mala qualitat. Collado li va insistir a Luceño: "Si podem canviar-los per una altra partida, fenomenal, si no pot ser, hem de tornar-los" i ell la va intentar calmar (com feia en moltes ocasions) responent que li enviés un correu exposant el problema i que ell el rennviaria a Leno, l'empresa malaia de la qual obtenien el material.

El paper d'Almeida

Al llarg d'aquests missatges apareix una al·lusió a l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, el 26 de març de 2020, quan Luceño demana a la coordinadora general de Pressupostos i Recursos Humans de l'Ajuntament, Elena Collado, que li enviï "els contractes firmats", i aquesta li reclama que comprovi "si està tot correcte". "Perfecte. Gràcies. Ja m'ha dit Luis que el va trucar Almeida", és la contestació de Luceño. "Ja que he estat cinc hores amb un material requisat i no m'he assabentat", respon la coordinadora, posant fi a la conversa d'aquell dia.

Després de conèixer la menció al sumari, Martínez-Almeida ha assegurat que va efectuar una trucada a Medina per agrair-li la seva donació de 183.000 mascaretes. En aquells mesos de converses es van donar moments de tensió entre els interlocutors, especialment el 8 d'abril, quan la coordinadora li envia una foto a Luceño -que no es pot visualitzar en el sumari- i escriu: "Si us plau, truca'm. Això és el pitjor que m'ha passat en la meva vida". "Elena, estic amb la Xina. Ara et truco", respon Luceño, moment en el que Collado adverteix: "Per Déu, digues-me alguna cosa, ens han estafat segur"; i més tard indica: "3,5 euros caixa de 15 guants".

Luceño s'entossudeix llavors a tranquil·litzar-la i assegurar-li que li "confirmen" que faran una transferència en relació amb una devolució al Consistori. Collado li informa que estan mirant un altre tipus de guants, també de Malàisia i, després de demanar-li al seu interlocutor que esperi, la responsable de l'Ajuntament li indica que "si poden fer la primera transferència ja, millor per a tothom". Continua la conversa en aquest to, en el qual Collado s'interessa per la quantia de la transferència i insisteix que necessita "algun paper" assegurant que la realitzaran, "encara que la facin a les 3 del matí".

"Em moro de nervis", reconeix després la responsable de l'Ajuntament davant dels intents de Luceño de tranquil·litzar-la, però Collado arriba fins i tot a assegurar que es quedarà desperta a la nit esperant la transferència. La controvèrsia s'estén a l'endemà, quan l'empresari assegura que li exigeixen una carta oficial amb el nom i segell de la funerària, comprador del material, un tràmit que li exigeixen des d'un banc de Malàisia per "verificar que no sou una estafa i s'estan blanquejant diners". "Soc una persona que ajuda i dona i tu desperta des de les mil (...)", arriba a queixar-se Luceño. Després, la conversa entre ambdós se centra en els problemes de logística i els tràmits amb els proveïdors xinesos perquè arribin en temps i forma les comandes dels productes sanitaris -guants, mascaretes, test...- i, especialment, perquè tot estigués en ordre i la mercaderia no arribés a la persona equivocada.