En menys de 24 hores, l'ajuntament d'Ada Colau ha ordenat esborrar una pintada contra el rei emèrit Joan Carles I i a favor del raper Pablo Hasél, en un mur on hi ha altres grafitis que no han estat tocats. Una brigada de la neteja municipal, acompanyada per la Guàrdia Urbana, ha complert les ordres i des d'aquest matí ja no es pot veure l'obra al parc de les Tres Xemeneies de Barcelona.

Per al·lusions, Hasél ha carregat contra la censura de l'alcaldessa: "L'ajuntament de Colau esborrant un mur republicà per la llibertat d'expressió. Ni això toleren aquests repugnants fidels servidors del règim".

De fet, la setmana passada, el cantant lleidatà va lamentar que Podemos i els comuns "són la pota del tercer règim" i no el sorprèn que ningú d'aquesta formació no li hagi donat suport i no s'oposi al seu empresonament per la lletra d'una cançó contra els Borbons. Cal recordar que l'any 2011, l'actual vicepresident Pablo Iglesias va ser qui precisament lloava i animava Hasél a escriure aquesta mena de temàtiques musicals.

Colau censura l'autor del mural per segona vegada

L'autor del mural, Rock Black Block, recorda en declaracions a ElNacional.cat que els comuns ja li van retirar una altra obra l'any 2015. Curiosament, la brigada de neteja només va tenir ordres d'esborrar la frase "qui estima la música, odia el feixisme" i va deixar intacta tota la resta.

Rock Black Block explica que Colau es va excusar amb el fet que "era una incitació a la violència" i creu que ara li posaran la mateixa excusa. Aleshores, la pressió de les bases dels comuns van obligar l'alcaldessa a restaurar-lo. En paral·lel, des d'Instagram també han avisat al dibuixant que li bloquejaran el compte.

mural @rockblackblock

Mural l'any 2015 amb l'abans i el després de la intervenció de Colau / Foto: @rockblackblock

Valtònyc també s'hi suma

Des de Bèlgica, el raper Josep Valtònyc ha carregat contra la incongruència de Colau: "Fa raps dient que són gent de carrer, fa tuits a favor de la llibertat d'expressió, però no ha tardat ni 24 hores a fer que esborrin un grafiti a favor de la llibertat de Pablo Hasél, una mostra d'art de carrer que denuncia una realitat, que els Borbons són uns lladres!". Valtònyc fa referència a la cançó que Colau i Albiach canten per promocionar la candidatura dels comuns a les eleccions al Parlament.

Amb el pas de les hores, el silenci de Colau es fa més incòmode. Qui ha sortit per defensar-la és el regidor del seu partit, Eloi Badia: "Avui hem sabut, a través de xarxes, que s'havia esborrat aquest mural al districte de Sants-Montjuïc. No hi ha hagut cap intervenció política: Neteja ha actuat a requeriment de la GUB. Hem demanat explicacions sobre quin criteri s'ha seguit per poder avaluar l'actuació".

Unes declaracions que topen contra les del mateix artista qui recorda com va anar en l'anterior ocasió i "les ordenances municipals dels comuns" als funcionaris de la ciutat. D'altra banda, la neteja només s'ha fet en aquest petit espai de dos murs enormes pintats que no han estat tocats.

En el terreny polític, la CUP ja ho ha denunciat: "La ciutat republicana que volem vs. La ciutat que vol l'Ajuntament de Barcelona", i ho ha acompanyat de la foto del mur abans i després de ser manipulat pels serveis de la neteja.