El PSC veu "molt difícil" tancar un acord pels pressupostos amb el Govern aquesta setmana. Així hi ha confirmat Alícia Romero, portaveu dels socialistes al Parlament. En una entrevista a l'ACN, Romero ha remarcat que arribar a un acord sobre els comptes en els pròxims dies no és viable si aquest es vol fer bé i ha advertit al Govern que si vol comptar amb el suport socialista no podrà presentar els pressupostos "fins que tot estigui negociat i tancat".

Els socialistes tenen assumit que el pròxim 1 de gener Catalunya encara no disposarà de pressupostos i, per tant, s'entrarà en una pròrroga tècnica. Amb aquest escenari definit els de Salvador Illa consideren que  "ja no ve de 30, 40 o 45 dies" mentre hi hagi nous comptes aprovats durant el primer trimestre del 2023. Malgrat tot, Romero ha subratllat que treballar sense pressa no vol dir que s'hagin d'allargar les converses "el màxim possible", sinó "voler-les fer bé". Tot i això, la portaveu socialista ha remarcat que aquests dies, malgrat el pont, treballaran. 

No obstant això, l'Executiu ja no és a temps perquè els nous pressupostos siguin vigents l'1 de gener. S'entrarà en una pròrroga tècnica. El PSC ha instat el Govern a concretar quan vol tenir els pressupostos aprovats definitivament i, a partir d'aquí, fer un calendari parlamentari, tenint en compte tota la tramitació que s'ha de fer a la cambra. "Com més aviat millor, però tenint en compte que anem a una pròrroga, ja no ve de 30, 40 o 45 dies, perquè aquesta pròrroga ja la tindrem", ha assenyalat Romero.

Arribar a acords entre ERC i el PSC

Romero considera que es poden arribar a preacords en qüestions que tant Esquerra Republicana de Catalunya com el PSC són afins. "Potser hi ha àmbits on és més fàcil posar-nos d'acord perquè coincidim. Doncs fantàstic, anem tancant carpetes", ha afirmat. Malgrat això, hi ha posicions que defensen els socialistes en què els republicans s'han mostrat distants. La mateixa Romero ha apuntat al projecte del Hard Rock o l'ampliació de l'aeroport del Prat com algunes de les condicions que posaran els socialistes per tirar endavant els comptes. Justament, són dos projectes en què el PSC i Junts per Catalunya coincideixen.

Són dues condicions compartides amb Junts per Catalunya. Preguntat per la similitud, el secretari general del partit, Jordi Turull, va qüestionar la credibilitat del PSC pel que fa a l'ampliació del Prat. "Que el PSC faci segons quines propostes quan hi ha incompliments i no hi ha voluntat de donar tota la potència. La seva gran aposta ha estat posar-li el nom de Josep Tarradellas", va retreure.