Dures crítiques. El president d'Algèria, Abdelmadjid Tebboune, ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, d'incomplir la legalitat internacional per acceptar el pla d'autonomia marroquina sobre el Sàhara Occidental, que ensorra l'autodeterminació del poble sahrauí. "El que ha fet Espanya és inacceptable, èticament i històricament", ha declarat aquest cap de setmana Tebboune en una entrevista a la televisió pública algeriana. Així mateix, ha recordat al govern espanyol que "la seva responsabilitat perdura en el Sàhara Occidental davant la legalitat internacional". "Mentre no s'arribi a una solució, (l'estat espanyol) és considerat com la potència administradora. Els altres (actors) es poden alinear o no, és el seu problema. Però Espanya no. No té dret a entregar un territori colonitzat a un altre país. Aquest és el problema amb Espanya", ha manifestat.

Tebboune ha indicat que la decisió adoptada per Sánchez ha deteriorat les relacions entre ambdós governs: "Tenim relacions cordials amb Espanya i hi ha hagut un apropament, com amb Itàlia. El president del govern espanyol ho ha trencat tot, no Espanya". És a dir, que ha matisat que les seves crítiques van dirigides al govern espanyol i no pas a l'Estat. "Hem de distingir entre el govern espanyol i l'estat espanyol. Amb l'estat espanyol tenim relacions molt fortes i molt fermes", ha declarat el president algerià. A més, ha dit que Sánchez ha pres una decisió impopular perquè "no ha rebut el suport de la resta, ni en el Congrés dels Diputats ni en els carrers". Això sí, ha deixat clar que aquestes declaracions no pretenen ser una ingerència en el govern espanyol: "No entro en els afers interns d'Espanya, però nosaltres, com a país observador d'allò que afecta el Sàhara Occidental, considerem Espanya potència administradora".

Complirà amb el subministrament de gas

Respecte del deteriorament de les relacions diplomàtiques, Tebboune ha oferit Sánchez l'oportunitat de restaurar els vincles en el moment que torni a assumir el seu rol d'administrador sobre el Sàhara Occidental. Cal recordar que l'ambaixador algerià a Espanya, Said Moussi, va ser cridat a consultes al març i encara no ha regressat perquè espera que l'estat espanyol proporcioni "aclariments previs i francs per a reconstruir una confiança greument danyada". Sánchez ha expressat el seu desig de "resoldre en un breu espai de temps aquesta qüestió diplomàtica", Tebboune ha insistit en el fet que la normalització dels llaços amb el govern espanyol passa pel "compliment de la legalitat internacional". "No poden desentendre's de les seves responsabilitats històriques i se'ls demana que revisin els seus actes", ha explicat.

Finalment, el president algerià ha enviat un missatge d'apaivagament i ha garantit que el seu país complirà absolutament tots els acords per al subministrament de gas a Espanya, després que a principis de mes es parlés de la possibilitat de "recalcular" els preus. "Per tranquil·litzar els nostres amics espanyols, Algèria mai es desfarà dels seus compromisos en el subministrament de gas a Espanya, siguin quines siguin les circumstàncies", ha tancat Tebboune.