Coincidint amb el viatge del president espanyol, Pedro Sánchez, al Marroc, avui s'ha fet oficial que Algèria apujarà el gas a Espanya, possibilitat que fa uns dies va apuntar l'empresa algeriana Sonatrach. La vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha confirmat la informació i ha expressat l'esperança del govern de Pedro Sánchez que l'increment del preu sigui "moderat". El president del grup públic algerià, Touffik Hakkar, va anunciar divendres passat que el seu país podria aplicar una pujada de preu per al gas que ven a Espanya, al contrari del que ha decidit per a la resta de compradors europeus, després de l'alineament de Sánchez amb el Marroc en donar suport al pla del país alauita per al Sàhara Occidental. 

En declaracions a TVE, Ribera ha intentat desvincular la intenció de Sonatrach del conflicte del Sàhara, i ha indicat que la voluntat d'apujar els preus "ve des d'octubre, perquè entén que els preus estan molt per sota del que es cotitza el gas als mercats internacionals". Ha insistit que espera que l'increment sigui "moderat". Segons ha recordat, les negociacions entre les companyies espanyoles i Sonatrach "acostumen a durar molt de temps", però confia que els termes comercials en què es fixa el preu del gas es tanquin "com més aviat millor". Sobre si la postura del govern de Sánchez en relació amb el Sàhara Occidental pot perjudicar el subministrament de gas procedent d'Algèria, la vicepresidenta tercera ha assegurat que per a Espanya és "fonamental" tenir una "excel·lent relació" tant amb el Marroc com amb Algèria i ha lamentat que entre aquests dos països no existeixi una “relació fluida". “La relació amb Algèria, que és un país fiable, que compleix els seus compromisos, ens sembla que està assegurada en aquest extrem del subministrament de gas en les necessitats i en els termes que compra Espanya des de fa molt de temps", ha afegit.

En aquest sentit, ha explicat que el mes d'octubre passat es va iniciar la revisió dels preus del gas entre l'empresa subministradora algeriana Sonatrach i les energètiques espanyoles, una operació entre companyies que ha definit com a "estrictament comercial", però "no entre governs". "Alguna de les nostres companyies gasistes va denunciar unilateralment els contractes de gas que tenia amb algunes empreses industrials, cosa que com a govern no ens va agradar, però no hi podíem intervenir. A partir d'aquí va començar una nova proposta de preus de gas", s'ha exculpat.