El govern algerià ha confirmat el gir energètic cap a Itàlia, com a soci estratègic a Europa, en resposta als "càlculs estrets i egoistes" del president espanyol, Pedro Sánchez, amb el Marroc. El cap de l'executiu espanyol va formalitzar el seu suport al pla d'autonomia marroquí pel Sàhara Occidental, així trencant una de les demandes polítiques més antigues del partit socialista, la sobirania dels sahrauís. Aquest nou suport d'Espanya al Marroc al Sàhara ha molestat molt a Algèria, que ha decidit canviar de soci i apropar-se als italians. "Itàlia és un país amic que sempre ha estat present en les circumstàncies més difícils [...] Al contrari del que acabem d'experimentar amb altres socis de la regió", ha argumentat l'enviat especial del govern algerià, Amar Belani, en al·lusió directa al govern de Sánchez.

Algèria ha defensat els projectes per "garantir un augment gradual de la quota de gas natural" del país al mercat italià a "curt, mig i llarg termini". Aquests avenços depenen de les "discussions tècniques", pendents per augmentar la producció de gas natural de "projectes conjunts a Algèria" i per "llençar noves iniciatives conjuntes a Algèria per la investigació de producció de gas". El representant del país del Magrib ha estat molt contundent amb la decisió del govern espanyol: "Itàlia és un país amic que sempre ha estat present en les circumstàncies més difícils i és sobre tot un país amb un constant afecte a posicions de principis sobre qüestions regionals d'interès comú, al contrari del que acabem d'experimentar amb altres socis de la regió, més experimentats en duplicitats i càlculs estrets i egoistes".

Per certificar aquest canvi estratègic que aparta Espanya del mapa gasístic del Magrib, el passat 11 d'abril el primer ministre d'Itàlia, Mario Draghi, va visitar Algèria, on va firmar un acord per incrementar quasi un 50% les importacions de gas natural algerià. Aquest nou pacte convertiria a Algèria en el primer proveïdor de gas natural a territori italià, substituint així Rússia, augmentant els enviaments entre 9.000 i 10.000 milions de metres cúbics addicionals per any a finals de 2022.

Algèria apuja el preu del gas a Sánchez

Algèria apujarà el gas a Espanya, possibilitat que fa uns dies va apuntar l'empresa algeriana Sonatrach. La vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va confirmar la informació i ha expressat l'esperança del govern de Pedro Sánchez que l'increment del preu sigui "moderat". El president del grup públic algerià, Touffik Hakkar, va anunciar que el seu país podria aplicar una pujada de preu per al gas que ven a Espanya, al contrari del que ha decidit per a la resta de compradors europeus, després de l'alineament de Sánchez amb el Marroc en donar suport al pla del país alauita per al Sàhara Occidental. 

En declaracions a TVE, Ribera va intentar desvincular la intenció de Sonatrach del conflicte del Sàhara, i va indicar que la voluntat d'apujar els preus "ve des d'octubre, perquè entén que els preus estan molt per sota del que es cotitza el gas als mercats internacionals". Va insistir que espera que l'increment sigui "moderat". Segons va recordar, les negociacions entre les companyies espanyoles i Sonatrach "acostumen a durar molt de temps", però confia que els termes comercials en què es fixa el preu del gas es tanquin "com més aviat millor". Sobre si la postura del govern de Sánchez en relació amb el Sàhara Occidental pot perjudicar el subministrament de gas procedent d'Algèria, la vicepresidenta tercera va assegurar que per a Espanya és "fonamental" tenir una "excel·lent relació" tant amb el Marroc com amb Algèria i va lamentar que entre aquests dos països no existeixi una “relació fluida". “La relació amb Algèria, que és un país fiable, que compleix els seus compromisos, ens sembla que està assegurada en aquest extrem del subministrament de gas en les necessitats i en els termes que compra Espanya des de fa molt de temps", va afegir.