La situació era insostenible. I aquesta tarda, 24 hores després que Pablo Casado decidís fulminar-lo com a candidat a lehendakari, Alfonso Alonso ha comunicat a la junta directiva del PP basc que deixa la presidència del partit a Euskadi, càrrec que ocupava des del 2015, i també l'activitat política. Amb la veu entretallada, l'exministre de Sanitat de Rajoy ha traslladat als seus companys que "la decisió no té marxa enrere". Ha recordat com "hi ha dedicat la vida". I l'emoció ja no l'ha deixat continuar. 

"Som molt gelosos de la defensa del nostre projecte polític". Amb aquestes paraules ha començat la compareixença d'Alonso davant dels mitjans de comunicació, durant la qual ha constatat que entre ell i Casado hi ha hagut "una col·lisió entre dues maneres d'entendre la política, el partit i segurament també el país, Espanya i la seva pluralitat". Tot un missatge de comiat per reivindicar l'autonomia en la presa de decisions que Casado ha anul·lat imposant les condicions d'un pacte electoral amb Ciutadans. 

En el seu darrer discurs, Alonso ha deixat clar al PP que "no és possible exercir un lideratge sense la capacitat de prendre decisions" i que "les organitzacions del País Basc es van guanyar la majoria d'edat fa temps". Això sí, malgrat la insistència dels periodistes perquè anés més enllà, no ha volgut entrar amb més contundència en el cos a cos amb Casado. 

Aquest mateix matí, el comitè electoral del PP ha designat oficialment Carlos Iturgaiz, un històric de la vella escola aznarista, com a candidat a les eleccions basques del proper 5 d'abril, una decisió que va anunciar-se aquest diumenge a la tarda. Génova va optar per apartar Alonso després que aquest s'oposés públicament a l'acord de coalició entre el PP i Cs al País Basc. Una aliança tancada i negociada exclusivament a Madrid.

De manera interina, i fins que el congrés del partit esculli el seu relleu, assumirà el lideratge del PP basc l'actual secretària general de la formació, Amaya Fernández

L'any 2016, Mariano Rajoy va encomanar a Alonso la missió d'aturar la previsible sagnia de vots a les eleccions del País Basc, un repte que implicava abandonar la cartera de ministre que ostentava des de dos anys abans en substitució d'Ana Mato, esquitxada per la Gürtel. El resultat obtingut va ser el pitjor dels últims 25 anys. El cert, però, és que venia ja d'una travessia del desert. De fet, només va perdre un diputat i 22.000 vots, curiosament els mateixos que va treure Cs. 

Un sorayista confés enfrontat amb Casado

Durant la pugna per rellevar Mariano Rajoy després de la moció de censura, Alfonso Alonso es va posicionar obertament a favor de Soraya Sáenz de Santamaría. Des que Pablo Casado va guanyar la batalla per la presidència del Partit Popular, les discrepàncies han anat in crescendo. 

Primer va ser per l'acostament que la direcció nacional va practicar amb Vox, amb aliances a diverses comunitats espanyoles ―Andalusia, Múrcia i Madrid―. La gota que ha fet vessar el got han estat les formes com Génova ha forçat des de Madrid un pacte amb Ciutadans per anar junts a les eleccions basques.