L'economista Santiago Niño Becerra ha advertit que la recuperació quan se superi el coronavirus no serà tan fàcil com es diu, i ha recordat el que va passar amb "els feliços anys 20" quan es va erradicar la pandèmia de grip de 1918.

"S'està difonent un missatge que basa una esplendorosa recuperació post-Covid en [com van ser] "els feliços anys 20", que van arribar després de la grip del 1918. D'entrada, els anys 20 no van ser feliços sinó un cúmul d'especulació que va acabar en la Depressió, i van anar acompanyats de nivells de desigualtat esgarrifosos. Però és que, a més, aquells anys 20 van ser el final d'una fase i la darrera ranera d'un model exhaurit; i aquests anys 20 són l'inici d'un model nou després de la crisi del 2007-2025. La grip del 1918 no va accelerar l'arribada de res, la Covid-19 sí.

L'economista va criticar ahir el pla de recuperació presentat pel president espanyol Pedro Sánchez per superar la crisi provocada per la Covid-19 i va indicar que "Espanya ha perdut definitivament el tren". Sánchez ha promès un nou pla Marshall amb la mobilització de fins a 500.000 milions d'euros públics i privats, 140.000 de provinents del fons de la Unió Europea. Un pla que no convenç Niño Becerra, que posa en dubte que hi hagi solució per revertir les conseqüències de la Covid en un sistema productiu "insostenible".

"El virus ha posat de manifest la insostenibilitat del model econòmic espanyol i la inconsistència de l'operativa seguida. I ara gairebé tot el país es troba tocat i sense temps ni recursos per canviar de rumb", va expressar en un fil en el seu compte oficial de Twitter.