Nova provocació de l'espanyolisme. La retòrica bel·licista per part d'aquest sector polític contra l'independentisme no és res nou: ja fa anys que Ciutadans, el Partit Popular i, més recentment, Vox han carregat contra el moviment sobiranista amb tota la contundència possible. Aquest dilluns, ha estat el líder dels populars a Catalunya, Alejandro Fernández, que ha optat per afegir més llenya al foc, afirmant que Junts és més d'ultradreta que la formació de Santiago Abascal. En una entrevista de Rac1, no s'ha estat de deixar clara la seva posició. "Cert entorn de Junts és qui ha estat més a prop de la ultradreta a Catalunya i, a més, amb certes aliances europees que són obertament nacional-populistes", ha reblat.

No s'ha quedat aquí, afegint que, per a ell, els "discursos perillosos" a casa nostra també han vingut de part de l'independentisme, concretament des del mateix Govern, i ha posat per exemple la "insurrecció contra els Mossos d'Esquadra", en referència al famós 'apreteu' de l'expresident de la Generalitat Quim Torra. "Aquí sembla que el problema només el tenim amb Vox, però qui les ha dit més grosses ha estat el Govern durant gairebé una dècada, així que no crec que ens hàgim d'escandalitzar amb una formació", ha sostingut. "Vox té unes coordinades diferents". En aquest sentit, també ha aprofitat per criticar el cordó sanitari impulsat a Catalunya contra la formació d'ultradreta: "La solució per millorar la nostra democràcia no és aïllar la gent".

Nou mandat de Feijóo

Les declaracions d'Alejandro Fernández arriben després d'un cap de setmana en el qual s'ha inaugurat Alberto Núñez Feijóo com a nou president del Partit Popular. El líder conservador a Catalunya ha destacat que la formació surti "reforçada" del congrés extraordinari, i ha celebrat que el nou equip directiu: "Ha escollit gent de la seva confiança". A més, com ja va fer Feijóo fa unes setmanes, ha donat el seu vistiplau a l'acord del PP amb Vox a Castella i Lleó, tot i les crítiques que ha rebut per donar posicions de govern a la ultradreta. "És impecable en termes de respecte constitucional, llibertats i drets civils", ha afirmat.

Aquest cap de setmana, el nou líder nacional del PP ha volgut deixar clares algunes coses a l'independentisme. "No puc entendre els qui condicionen el govern des del menyspreu al territori que representen; tampoc participar de la política debilitant la convivència i erosionant les institucions democràtiques", ha criticat. Ha subratllat que "no som independentistes, ni nacionalistes, ni condescendents amb el nacionalisme". I ha llançat un avís a navegants: "La nostra sobirania no es negocia amb ningú, la nostra integritat territorial no es negocia amb ningú. És innegociable". De la mateixa manera, el polític gallec ha sortit en defensa de la Casa Reial, a qui ja ha comunicat la seva proclamació com a president del PP: "Vull dir solemnement que respecto el cap de l'Estat i reivindico les seves aportacions a la nació sense cap dubte, sense cap matís i sense cap esmena".