El president del Partit Popular a Catalunya, Alejandro Fernández, ha trencat aquest dimecres el silenci per referir-se a la publicació dels Papers de l'Operació Catalunya que ElNacional.cat ha anat publicant al llarg de la setmana. En un missatge a X (abans, Twitter), ha qüestionat obertament l'actitud del govern espanyol de Mariano Rajoy. Els àudios i documents publicats incriminen l'executiu dels populars, fet que Fernández ha volgut condemnar: "La unitat d'Espanya es defensa amb IDEES i amb la LLEI: 'Tota la llei, però només la llei'". El dirigent popular encara ha anat més enllà, sense deixar marge de dubte al rebuig que sent per les maniobres que es van fer en aquest entramat parapolicial: "Pasterejar amb Pujol de dia i amb Villarejo de nit és perjudicial per a Espanya, i jo ho rebutjo categòricament".

🔴 L'extorsió com a mètode a l'Operació Catalunya: "Depèn de vostès que quedi en res i s'aturi la inspecció"

D'aquesta manera, Alejandro Fernández és l'únic dels actuals dirigents de les files dels populars que condemna l'Operació Catalunya. Fins ara, majoritàriament ha imperat el silenci en el si del PP després de la publicació d'aquestes informacions que concreten que Rajoy estava al corrent de l'Operació Catalunya. Partits com Junts per Catalunya ja han avançat que demanaran la compareixença del qui fou president del govern d'Espanya entre el 2011 i 2018, mentre que des del PSOE han equiparat el cas al Watergate. Fonts socialistes anticipen que volen "arribar fins al final" en aquesta qüestió i assenyalen la comissió d'investigació al Congrés que hi haurà al respecte per poder "aclarir tant l'abast com els creadors i coneixedors" d'aquesta trama. Davant d'aquests "comportaments gravíssims en democràcia", el PSOE reclama "actuacions judicials immediates i una investigació política".

Feijóo i Ayuso eviten pronunciar-se sobre la implicació de Rajoy en l'Operació Catalunya

La piulada d'Alejandro Fernández fa una esmena a la totalitat a les —poques— declaracions que hi ha hagut fins ara d'alts càrrecs del Partit Popular, que han evitat posicionar-se i fins i tot li han tret importància a la gravetat dels fets. Ara com ara, l'actual líder de la formació conservadora, Alberto Núñez Feijóo, no s'ha pronunciat al respecte. Un dels primers a fer-ho, a preguntes d'aquest diari, va ser el president de Múrcia, Fernando López Miras. Per al murcià, "el primer que cal fer és preguntar a Rajoy si és veritat o no", alhora que defensava que el gallec "va posar tota la maquinària de l'Estat al servei de la defensa i la unitat d'Espanya i l'interès general de tots els espanyols". "Si hi ha algú que ha posat tot el govern espanyol, el poder de l'Estat i la competència que li donava la Constitució per poder frenar un cop d'estat a Catalunya ha estat Rajoy", afegia Miras.

El dimarts també parlava la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, d'aquesta carpeta. Ayuso buscava escapolir-se del tema afirmant que no sap "a què ve aquesta notícia ara": "Les coses surten sempre per alguna cosa a Espanya, no són casualitat. No sé quin és l'interès: si deslegitimar el PP, que callin o que només puguin governar uns i decidir per tothom. Entenc que va una mica per aquí".

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic