El dia que El Nacional revela que Mariano Rajoy estava al corrent de l'Operació Catalunya i que va ser ell qui, juntament amb l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va ordenar posar-la en marxa el 2012, l’actual president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha evitat pronunciar-s’hi. En un esmorzar informatiu de Fòrum Europa, no ha dit ni una sola paraula sobre aquestes informacions i, durant el seu discurs, només ha sostingut que mentre que “abans l’Estat intentava controlar els moviments independentistes”, ara “els independentistes controlen l’Estat”.

🔴 Papers Operació Catalunya, DIRECTE | Reaccions als documents secrets que incriminen Rajoy

Sí que s’hi ha referit el president de Múrcia, Fernando López Miras, que, a preguntes dEl Nacional, ha respost que “el primer que cal fer és preguntar a Rajoy si és veritat o no” i ha subratllat que l’expresident espanyol “va posar tota la maquinària de l’Estat al servei de la defensa i la unitat d’Espanya i l’interès general de tots els espanyols”.

“Si hi ha algú que ha posat tot el govern espanyol, el poder de l’Estat i la competència que li donava la Constitució per poder frenar un cop d’estat a Catalunya ha estat Rajoy”, ha proclamat López Miras, que ha recordat que l’expresident “va utilitzar de manera eficient i audaç l’autoritat que li donava l’article 155 de la Constitució”.

López Miras PP
El president de Múrcia, Fernando López Miras, en l’acte del PP de Galícia el passat diumenge / Foto: EFE

“Dos kamikazes que s’enfronten en cada negociació”

Durant la seva compareixença, Alberto Núñez Feijóo ha fet servir la teoria de jocs, un model matemàtic que s’usa per estudiar i entendre la presa de decisions racionals, per referir-se a les negociacions entre el govern espanyol i els partits independentistes. Un “joc dels desequilibris”, ha dit. “Hi ha dos kamikazes a la política espanyola que s’enfronten a cada negociació i, a l’hora de la veritat, sempre perd el mateix”, ha sostingut en relació amb els acords entre el PSOE i Junts. Així mateix, ha lamentat que “el que perd”, en referència a Sánchez, “no només s’humilia a ell mateix, sinó que humilia la nació” i ha retret al govern espanyol que “el programa electoral que s’està executant a Espanya majoritàriament és el de Junts, no el del PSOE”.

En aquesta línia, Feijóo ha tornat a reclamar la celebració d’una conferència de presidents autonòmics i ha afirmat que hi ha “un expresident que està en conferència permanent amb el govern espanyol”, en al·lusió a Puigdemont. Ha insistit que, per a Pedro Sánchez, “el president de la Generalitat és Puigdemont”, que ha aconseguit que “el govern espanyol el reconegués, el seu objectiu quan va marxar d’Espanya”, i s’ha convertit en “l’interlocutor per als temes de Catalunya i per a la política nacional”. “Ho lamento pel president legítim de la Generalitat, el senyor d’Esquerra Republicana,” ha conclòs Feijóo, sense esmentar el nom de Pere Aragonès.

El govern espanyol “va enganyar els seus propis socis”

Sobre el pacte que van assolir els socialistes i els juntaires la setmana passada per l’abstenció a la votació sobre els tres reials decrets llei, Alberto Núñez Feijóo ha arguït que el govern espanyol “va enganyar els espanyols i als seus propis socis”: com a exemples, ha apuntat que, mentre Coalició Canària donava suport als decrets, no s’adonava que “estava votant en contra dels seus interessos” i que Esquerra Republicana “no sabia que s’estaven negociant competències en matèria d’immigració fora de la Generalitat i humiliant el mateix president de la Generalitat”. Per Feijóo, “el problema de tenir un president sense cartera” és que els ministres “no s’assabenten ni tan sols del que es negocia i afecta els seus ministeris”.

Finalment, el cap de l’oposició ha retret que el govern espanyol s'haurà “d’humiliar cada dia i cedir en tot” i ha posat en relleu que el poder judicial és “l’únic que està complint les seves obligacions”. Ha insistit que l’amnistia és la fita fundacional de la legislatura i ha criticat, novament, que suposa una “fractura institucional i social que no serà fàcil de reparar”. “Sense amnistia no hi ha legislatura”, ha reblat.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!