L’ultimàtum de Podemos sembla haver caigut en sac foradat. Després que la setmana passada la formació de Pablo Iglesias advertís que no avalarien uns pressupostos negociats amb Ciutadans, el soci majoritari del govern de coalició continua mirant cap a la dreta. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha tret ferro al veto i ha justificat que cal els vots per tirar endavant els pressupostos en un moment excepcional. La dirigent socialista ha lamentat que ERC s’hagi desentès d’aquesta negociació. Els republicans també han reclamat que s'oblidin de Ciutadans.

En una entrevista a RNE aquest dilluns al matí, Carmen Calvo ha tret importància al veto de Podemos a Ciutadans. “És lògic que tinguem matisos diferents a l’hora d’abordar assumptes com uns pressupostos”, ha assegurat en aquest sentit. “No tenim cap inquietud”, ha reblat. Ha subratllat que els comptes fins ara han estat en fase d’elaboració interna i que aviat aniran a les Corts, on esperen el màxim suport. “No és una qüestió de voluntat. L’assumpte és que necessitem una majoria pròpia d’una llei orgànica”, ha recordat

La vicepresidenta espanyola ha defensat que seran uns pressupostos que “responguin amb criteris solidaris i eficients” a la crisi. “Ha arribat l’hora d’ajudar”, s’ha dirigit al conjunt de l’hemicicle. En aquest context, ha lamentat que ERC se n’hagi desentès. “Vam llegir l’entrevista de Junqueras dient que no donarien suport als pressupostos. No s’ho ha inventat ningú”, ha constatat.

La també ministra de la Presidència s’ha dirigit especialment al PP, a qui ha demanat que s’allunyi de “la ultradreta organitzada” i col·labori en la confecció dels pressupostos de l’Estat.

Aquesta mateixa setmana, el president Pedro Sánchez mantindrà una ronda de contactes amb els diferents grups parlamentaris, començant pel PP, Ciutadans i el PNB, i continua per ERC i la resta de formacions. La Moncloa vol aprovar els pressupostos abans que acabi l’any, coincidint amb l’arribada dels fons europeus de recuperació.

Veto de Podemos

Malgrat l'aliança forjada durant l'estat d'alarma pel coronavirus, Podemos va fer un cop sobre la taula divendres passat. La formació va advertir el president espanyol, Pedro Sánchez, que no donarà suport uns pressupostos generals de l'Estat acordats amb Ciutadans o el PP perquè considera que és "incompatible" amb les polítiques que fa l'executiu espanyol, i va emplaçar-lo a impulsar uns nous comptes públics amb la majoria parlamentària que va impulsar la moció de censura contra l'expresident Mariano Rajoy. Però el pes d'Unidas Podemos dins La Moncloa és el que és.