El Partit Popular recupera un dels seus bastions històrics. María José Catalá s'ha convertit en la nova alcaldessa de València, en substitució de Joan Ribó. Els resultats de les darreres eleccions municipals, celebrades el 28 de maig, van permetre als populars arrasar arreu del País Valencià, incloent-hi a la Generalitat Valenciana. Al govern autonòmic, el PP ha acabat optant per conformar un executiu de coalició amb els ultres de Vox, una decisió que no ha estat exempta de polèmica, tant pels noms propis --com el del torero Vicente Barrera, que serà vicepresident i conseller de Cultura-- com per les polítiques concretes --que pretenen acabar amb la promoció del català al territori--.

A l'alcaldia de la capital s'hi ha imposat el PP, però en aquest cas Vox s'hi ha quedat fora. Catalá no ha entrat a negociar cap mena d'acord amb els ultres, i ha fet valer la seva condició de candidata més votada per ser investida únicament amb el suport dels 13 regidors populars, que tot i quedar-se lluny de la majoria absoluta han estat suficients. La impossibilitat de conformar una candidatura guanyadora alternativa --la suma de Compromís i el PSOE s'ha quedat a un regidor de la majoria absoluta-- ha fet que tots quatre partits amb representació al consistori hagin votat els seus propis candidats. La del PP ha rebut el màxim nombre de suports, i així València s'ha tornat a tenyir de blau com en els temps de Rita Barberà.

En el seu primer discurs com a alcaldessa, Catalá ha detallat algunes de les prioritats del seu govern, entre les quals hi ha una rebaixa d'impostos i un pla de seguretat, a més d'apostar pel barri de La Marina i l'ampliació del port de València. Aquesta mateixa setmana, l'Ajuntament també actuarà contra la consolidació del català, recuperant la denominació bilingüe de la ciutat. Vox també ha dit la seva, lamentant la seva exclusió i carregant contra la nova alcaldessa. "No es pot dir que sigui un govern moral, es podria dir que és un govern amoral", ha dit el líder ultra, per haver deixat fora la seva formació.

A Alacant i Castelló també governa el PP en minoria

L'impuls dels conservadors a la Comunitat també s'ha registrat a les altres capitals de província. A Alacant, l'alcalde Luis Barcala, al càrrec des del 2018, s'ha mantingut al capdavant del govern municipal després d'haver millorat els seus resultats, quedant-se a només un regidor de la majoria absoluta. Els quatre representants obtinguts per Vox també han fet impossible configurar aquí una aliança alternativa d'esquerres, però la candidatura dels populars no ha necessitat entendre's amb Vox per imposar-se.

I a Castelló de la Plana, el PSOE ha perdut el control de l'alcaldia. Tot i haver-se imposat còmodament el 2019, els populars han avançat ara els socialistes, si bé sense prou suports per governar amb majoria absoluta. De nou, els resultats han fet impossible teixir una aliança d'esquerres, i Begoña Carrasco s'ha imposat com a nova alcaldessa de la ciutat, amb els ultres de Vox també a l'oposició.