L'alcalde de Terrassa, el socialista Jordi Ballart, no impedirà que l'1 d'octubre es pugui votar en el referèndum per la independència a la ciutat vallesana. Així ho ha fet saber a través de la xarxa social Twitter, després de que li preguntés una usuària. Ballart, que governa amb el suport del PDeCAT, se surt d'aquesta manera de la línia oficial del PSC, que demanava boicotejar la jornada de votació.

El conseller de Territori i Sostenibilitat i veí de Terrassa, Josep Rull, ha felicitat a l'alcalde terrassenc i ha celebrat l'existència d'un pacte amb el PDeCAT a la cocapital del Vallès Occidental.

El comentari ha estat molt ben rebut per part d'altres usuaris de Twitter. Un internauta ha assegurat que les paraules de Ballart el converteixen en un "digne hereu de Josep Pallach", en referència a l'històric dirigent del socialisme catalanista. D'altres han qualificat la decisió com a pròpia d'un demòcrata i "bona persona" i fins i tot alguns han apuntat que el gest "l'honora com a polític".

L'advertència del PSC

El PSC va remetre ahir un document als membres del seu partit (alcaldes, regidors, entre d'altres) en què s'indica com han d'actuar si el Govern sol·licita col·laboració per organitzar el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre. En el document, es fixa la posició del partit en contra del referèndum unilateral i s'insta els socialistes amb responsabilitats municipals que neguin tota ajuda institucional.

Els càrrecs socialistes hauran de demanar un informe escrit i signat pel secretari de la corporació en qüestió. En el document que ha tramès el partit, la direcció afegeix que els càrrecs socialistes hauran de "protegir els funcionaris", seguint el discurs expressat per les formacions unionistes en els darrers dies.

Respecte a la Constitució

El PSC ha afirmat, en la línia contrària a l'expressada per Ballart, que si finalment el referèndum s'acaba fent, el PSC assenyala en el document que no podrà dur-se a terme perquè no està emparat per la Constitució espanyola.

Els socialistes insisteixen en la idea que el referèndum no és l'opció del partit i justament per això volen boicotejar-lo. El PSC insisteix que la millor manera de solucionar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya passa per reformar la Carta Magna amb unes perspectives federals i amb especial protecció de la cultura i la identitat catalanes.

Ballart i les xarxes

Ballart ha expressat la seva posició a Twitter, on és especialment actiu. L'alcalde de Terrassa és conegut per la seva oberta homosexualitat i per haver viscut, a través de les xarxes, diversos atacs per la seva condició sexual. Els episodis de discriminació homosexual més rellevants van tenir lloc el passat mes de gener i l'agost de 2016.

A principis d'aquest any, va rebre una carta anònima en què se li dedicaven tota una sèrie d'insults, escrits amb una ortografia força deficient: "Quiere ir con trapicheos a la empresa de las aguas de Terrassa para limpiarse la boca y el culo con el mariconazo de su marido".

D'altra banda, el mes d'agost va viure un episodi semblant. Aleshores, els missatges van ser una resposta a la retirada del nom al carrer Salvador Gros, un voluntari de la División Azul. D'entre les paraules que li dedicava l'homòfob en els seus missatges, és destacable: "Más vale que no te cruces conmigo que te pateo la cara" (sic) i "Maricón de mierda".