El PSC ha remès un document als seus alcaldes, regidors i més càrrecs electes en què s'especifica com han d'actuar si el Govern sol·licita col·laboració per organitzar el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre. En el document, es fixa la posició del partit en contra del referèndum unilateral i s'insta als socialistes amb responsabilitats municipals que neguin tota ajuda institucional, informa 'El Periódico'.

"No participarem en un referèndum d'aquestes característiques", explica la direcció del PSC als seus quadres municipals. Segons especifica, abans de prendre "qualsevol decisió", els càrrecs socialistes hauran de demanar un informe escrit i signat pel secretari de la corporació en qüestió. 

En el document enviat, la direcció afegeix que els càrrecs socialistes hauran de "protegir els funcionaris" perquè no se'ls exigeixi que col·laborin en cap iniciativa en l'exercici de les seves funcions públiques, tenint en compte que el referèndum anunciat pel Govern contravé la legislació espanyola vigent.

Però si finalment s'acaba materialitzant "aquest desig i la realitat virtual", el PSC assenyala en el document que no podrà dur-se a terme perquè no està emparat per la Constitució, tal com ja han assenyalat el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i la Comissió de Venècia de la Comissió Europea.

En el document també es recorda la proposta del PSC per millorar l'encaix de Catalunya dins la resta d'Espanya, que passa per dialogar, negociar i pactar una reforma constitucional en clau federal: "No hi ha solució unilateral ni fora de la llei per a aquest problema".

Amb tot, el document difós pel PSC respon a la voluntat d'unificar el partit davant la posició d'alguns municipis que s'han pronunciat a favor d'un referèndum a través del Pacte Nacional pel Referèndum, que defensava una consulta pactada amb l'Estat.

PSC Palamos gran

Com ha especificat el Govern, per celebrar el referèndum es necessita o, en tot cas, és preferible la col·laboració dels Ajuntaments. El PSC és present en els governs municipals de les quatre capitals i lidera desenes de localitats catalanes, la qual cosa dificultarà l'organització del referèndum unilateral que vol fer el Govern perquè no pensa oferir cap mena de facilitat a l'hora de celebrar-lo.

Un dels punts més polèmics és Barcelona, on els comuns comparteixen govern amb el PSC, liderat per Jaume Collboni, que ja ha manifestat el seu rebuig a qualsevol iniciativa unilateral.