Després que l'alcalde de Gratallops (Priorat), Xavier Gràcia, que es va presentar a les eleccions "sota el paraigua del PSC" tot i que no és militant del partit —tal i com ha subratllat ell mateix—, hagi deixat ben clar a El Món a RAC1 que té tota la intenció de posar les urnes perquè considera que els habitants del seu poble "han de poder dir la seva, tant sigui que sí, que no, o abstenció", el líder dels socialistes catalans ha sortit a la càrrega i l'ha advertit que "si es salta la llei, pot deixar de ser alcalde" i "pot tenir conseqüències que tots podem lamentar".

Ara bé. Abans de fer aquesta advertència, Iceta ha reiterat diverses vegades que "cap electe socialista es saltarà la llei" perquè té claríssim que "els socialistes sempre respectem les decisions judicials i de la Fiscalia" i ha insistit en què l'alcalde de Gratallops "no ha dit que es saltarà la llei".

Segons les primeres declaracions del primer secretari del PSC, les clares paraules de Gràcia subratllant que "jo el que no puc fer és no posar-les [les urnes]" perquè, segons ha matisat, que ell es presentés a les eleccions municipals sota el nom dels socialistes catalans, "no vol dir que hagi de fer cas a tot el que diguin o facin".

Votarà sí

Tot i que Iceta hagi repetit, com a mínim, en tres ocasions que "cap alcalde socialista es saltarà la llei", l'alcalde de Gratallops no només ha assegurat que posarà les urnes, sinó també que anirà a votar i que votarà 'sí' perquè vol que Catalunya sigui independent. "No m'he d'amagar de res", ha subratllat.

Si el fan anar a declarar, com ja els va advertit la Fiscalia citant 712 alcaldes que col·laboren amb el Govern a declarar com a investigats, Gràcia ha deixat anar que hi anirà "amb molt de gust" perquè així els podrà explicar que "el poder està en la gent [...], a veure si d'una vegada, amb argumentació, el fiscal pot entendre que el dret a decidir és de la gent no d'ells".

L'edil de Gratallops també ha anunciat que anirà a la concentració convocada per l'AMI i l'ACM aquest dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona en rebuig a la justícia espanyola. Precisament per això, l'argument que dona, i continuarà donant si els socialistes li demanen explicacions, serà que, a parer seu, "el poble no es deu als socialistes, sinó als votants". 

Culpa al Govern

Iceta, de la seva banda, ha atribuït aquestes afirmacions, i el fet que els alcaldes hagin estat requerits en un procediment preliminar, al Govern per haver-se "obstinat a arrossegar els ajuntaments de Catalunya a que col·laborin amb l'organització d'un referèndum il·legal".

Un avís que, segons el líder del PSC, "té una funció molt més preventiva perquè els ajuntaments i institucions es mantinguin dins la legalitat". Iceta, a més, també ha avisat que el codi ètic del partit avisa que "qualsevol persona que sigui condemnada sigui apartada del partit". 

Precisament per tot plegat, Iceta ha enviat un missatge clar als díscols del seu partit: "Són ciutadans que no estan per sobre de la llei i si no ho fan poden tenir conseqüències que tots podem lamentar".