L'incendi que va tenir lloc el cap de setmana passat al barri de Sant Roc de Badalona ha rellançat la campanya del líder dels populars a la ciutat, Xavier García Albiol, que ha decidit esprémer al màxim la tragèdia per millorar les seves possibilitats de retorn a l'alcaldia el proper mes de maig. La campanya que durà a terme serà la mateixa que el va dur a la casa de la vila l'any 2011 i a l'èxit electoral -malgrat perdre l'alcaldia per un acord de l'oposició- de 2015: un discurs dur contra la immigració i promeses de més policia.

Aquest cop, a més, ho fa impulsat per l'ascens de la ultradreta a Espanya, després dels 12 diputats de Vox a Andalusia i el pacte electoral amb PP i Cs. Una ultradreta que puja el to contra la immigració i que ja ha aconseguit que els populars es comprometin a un enduriment del control fronterer.

Albiol sap les problemàtiques d'alguns dels barris de la ciutat i quines promeses pot fer, per immorals que siguin, per aconseguir els vots fins i tot d'aquells que no són votants habituals del partit. La fórmula és explotar la xenofòbia i el racisme als barris on hi ha més immigració i més problemes de convivència. Coneguts són els lemes com "netejant Badalona", que jugava amb l'ambigüitat entre la neteja dels carrers o l'expulsió d'immigrants, i també les seves polèmiques declaracions contra els gitanos romanesos, a qui ha acusat de ser una "plaga" i només de delinquir.

Ara, hi torna. En la precampanya que ja està duent a terme per la ciutat, i en la que amaga les sigles del Partit Popular, el candidat promet que les ajudes socials només es donaran als veïns que faci més de tres anys que estan empadronats a la ciutat i que farà que els okupes "violents i delinqüents" no hi puguin accedir. També assegura que tornarà a posar guàrdies de barri patrullant a peu per la ciutat i unitats d'antidisturbis. 

Ja fa setmanes que el candidat popular torna a utilitzar aquestes proclames. Ara, però, els fets li han posat en safata i ell ha decidit aprofitar-los al màxim electoralment. Les causes de l'incendi tenen tots els elements que necessita: el foc es va originar en un pis okupat per una quinzena de romanesos que havien punxat la llum i, segons assegura, van marxar del pis sense avisar ni als veïns ni a la policia. Per això, ha anunciat que els posarà una querella criminal per homicidi imprudent

Segons el popular, ho fan per una obligació "moral" i "política", però ho acompanya d'un vídeo de precampanya en el que assegura que "queden quatre mesos per recuperar Badalona". El candidat culpa de la tragèdia a l'exgovern municipal de Guanyem Badalona liderat per Dolors Sabater, a qui PSC, PP i Cs van fer fora de l'alcaldia al juny amb una moció de censura. Segons assegura, els okupes han viscut amb "impunitat" durant el seu govern i centra la campanya en dir que si no se'l vota a ell, tornarà a governar Sabater. 

A més, el cas li ha servit per assenyalar altres habitatges en situacions similars i ja ha començat a fer vídeo en altres barris assenyalant els pisos okupats.

Cal dir que no és la primera vegada que fa un vídeo d'aquestes característiques, sinó que Albiol ja va fer fa uns mesos un espot plantant cara a una família d'okupes. A més, també n'ha fet en els darrers mesos sobre robatoris i inseguretat, i de ben segur que n'hi haurà més d'aquí fins al 26 de maig.