Les posicions inicials, que semblaven molt allunyades, finalment s'han acostat. Fins a tal punt que Vox donarà suport a la investidura de Juanma Moreno, entregant el govern andalús de PP i Ciutadans. D'aquesta manera, el centredreta ―amb el suport imprescindible de l'extrema dreta― arriba al poder a la Junta d'Andalusia després de 36 anys de socialisme. L'acord amb el partit ultra contempla la derogació de la llei de memòria històrica.

La tarda ha començat amb la signatura de l'acord entre els dos partits que formaran el nou executiu andalús per part dels seus respectius líders. Tot seguit, s'ha produït la trobada entre els equips negociadors del PP i Vox, que han acostat posicions fins al punt d'aconseguir els vots necessaris per tirar endavant la investidura. I s'ha acabat signant un nou acord. Els seus vots eren imprescindibles per aconseguir la majoria absoluta.

L'anunci s'ha fet públic a través d'una filtració mentre es duia a terme la reunió entre les dues formacions a Sevilla. Durant tot el matí, des de Génova s'han mostrat optimistes sobre la possibilitat d'arribar a una entesa.

Les negociacions entre el PP i Vox van començar en posicions molt allunyades, després que el partit ultra presentés un document amb condicions draconianes. Però, després de la contraoferta dels populars amb un document alternatiu aquest dimecres al matí, s'han anat acostant.

L'entesa es produeix hores abans que aquest dijous la presidenta del Parlament andalús, Marta Bosquet (Ciutadans), posi en marxa la ronda de contactes preceptiva amb els grups parlamentaris per proposar un candidat a la investidura.

"S'ha acabat el cortijo de l'esquerra"

L’acord entre el PP i Vox contempla fins a 37 punts de mesures programàtiques. Del pacte han desaparegut les referències a la legislació contra la violència de gènere, però en canvi sí que contempla la derogació de la llei andalusa de memòria històrica. El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, s’ha felicitat per l’entesa, que “posa fi al cortijo de l’esquerra a Andalusia”.

El pacte signat també contempla la creació d’una Conselleria de Família o “complir amb la legislació vigent en matèria d’immigració, evitant totes aquelles decisions que poden afavorir un ‘efecte crida’ i combatre les màfies que trafiquen amb persones”.

Si bé no parla d’organitzacions feministes, l’acord sí que contempla, en genèric, “eliminar tota convocatòria de subvencions a persones físiques o jurídiques que no compleixi evidents fins d’utilitat pública i social”. També estableix la integració de les “ambaixades comercials” d’Andalusia a la xarxa de l’Estat i reduir la despesa dels mitjans públics andalusos. L'acord "condemna tot atac a qualsevol força democràtica".

“No ha estat una negociació fàcil, però estem molt satisfets”, ha defensat Ortega Smith, que s’ha compromès a continuar batallant per situar en l’agenda política les seves mesures al voltant de la lluita contra la violència masclista. "Avui perd la corrupció i la immigració il·legal", ha reblat.

El màxim dirigent del partit ultra, Santiago Abascal, també s’ha felicitat per la fita. “400.000 andalusos tindran un president que ha firmat desenvolupar una part important del programa de Vox”, ha assegurat al seu compte de Twitter. “I els nostres 12 diputats continuaran defensant fins a l’última coma del programa de Vox”, ha afegit.

Moreno: “Tots hem cedit”

Després de la signatura dels acords per a la investidura, el futur president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, s’ha felicitat per l’entesa. “Ens mostrem satisfets d’haver aconseguit aquesta fita històrica”, ha assegurat en roda de premsa. “Tots hem cedit des dels nostres punts d’inici”, ha apuntat. Malgrat tot, ha volgut deixar clar que l’acord de govern és exclusivament entre el PP i Cs.

“Avui s’obre una nova pàgina de la història d’Andalusia”, ha dit Moreno. “No només serà un govern del canvi, sinó també un govern del diàleg amb totes les formacions polítiques”, ha advertit.