Final del túnel. Els comuns han enviat un avís clar avui a Junts, després que aquesta formació s'hagi despenjat en els últims dies de la modificació de la Llei de Política Lingüística, que havia pactat a finals de març també amb el PSC i Esquerra Republicana. Ahir, la portaveu dels de Carles Puigdemont, Mònica Sales, va formalitzar aquesta decisió davant de la Mesa del Parlament, presentant un escrit en el qual comunicava que es feia enrere de la signatura a la proposició que havien registrat les quatre formacions. Avui, però, els socialistes, els republicans i els liles han volgut sumar pressió contra Junts: els han donat 24 hores perquè torni al "consens" polític. Els tres partits no han especificat si el consens ha de ser la reforma de la llei de política lingüística, però sí han apuntat que ha de ser un "text legal" que doni resposta a la sentència del TSJC que fixa el 25% del castellà a les aules.

Ara bé, sigui quina sigui l'estratègia que s'impulsi, la líder dels comuns ha advertit que la setmana que ve quedarà tot resolt. "En el proper ple blindarem el català a l'escola amb Junts o sense Junts", ha dit. Sense aclarir tampoc per quina via es farà (si a través de la modificació de la Llei de Política Lingüística, o a través de la proposta que han demanat els de Carles Puigdemont a través d'un decret o un decret-llei), els comuns han confirmat aquest ultimàtum a Junts.

 

Albiach ha fet servir aquesta mateixa expressió: "Li hem donat un ultimàtum a Junts perquè torni al consens del qual s'ha autoexclòs". També ha lamentat que aquesta situació s'hauria pogut resolt fa més de dos mesos, i que no s'hauria deixat els directors, els professors i els alumnes en "angoixa". Igualment, la líder dels comuns s'ha obert a modificar l'acord pel català amb alguna esmena que presenti Junts, sempre que no es toqui "el tronc central", que és el contingut pactat al març. "Si aquest tronc central es respecta, totes les millores que es puguin introduir seran benvingudes". Per davant, doncs, es presenten unes 24 hores de vertigen per tal d'arribar a un acord final.

Junta de Portaveus extraordinària

Així ho han explicat representants dels tres partits als passadissos del Parlament, on han avançat que a la Junta de Portaveus celebrada aquest migdia no han demanat incloure al ple de la setmana vinent l'aprovació de la reforma de la llei de política lingüística, per tal de donar un marge de 24 hores a Junts perquè es repensi si vol o no tornar al consens amb aquests tres partits. Passat aquest termini, se sumi o no Junts, els tres partits demanaran la convocatòria d'una Junta de Portaveus extraordinària per incloure a l'ordre del dia del proper ple una votació sobre el català. No han volgut concretar si serà una reforma de la llei de política lingüística però han garantit que serà un text legal aprovat pel Parlament. I és que consideren que amb un decret del Govern, tal com proposa Junts, no n'hi ha prou