Junts va deixar clar dijous de la setmana passada la decisió de retirar el seu suport a la reforma de la llei de política lingüística que havien pactat amb PSC, ERC i comuns per respondre a la imposició judicial d'un 25% de classes en català. Aquest dilluns la formació ha formalitzat la seva decisió davant de la Mesa del Parlament, on ha presentat un escrit comunicant que es retira de la proposició per reformar la llei que havia registrat el passat 24 de març junt amb socialistes, republicans i comuns. Junts ha formalitzat la retirada del suport a aquesta iniciativa el mateix dia en què ha fet arribar al president, Pere Aragonès, una proposta de decret per garantir l'aplicació de la immersió del català a les escoles. Segons el portaveu de la formació, Josep Rius, l'objectiu del decret que proposen és protegir les direccions dels centres i els mestres i deixar en mans del departament d'Ensenyament la validació dels projectes educatius.

Paral·lelament, el grup parlamentari ha presentat un escrit a la Cambra, signat per la portaveu del grup, Mònica Sales, en què "comunica a la Mesa del Parlament que retira la seva signatura i suport" a la proposició de llei de modificació de la llei de política lingüística tramitada el passat 24 de març.

 

Junts es va desmarcar de l'acord per reformar la llei del català l'endemà mateix que els quatre grups el van registrar i en constatar el rebuig que va aixecar entre diferents entitats en defensa de la llengua i col·lectius de mestres. Des d'aquest partit es va condicionar la reforma a aconseguir el consens amb les entitats i la comunitat educativa.

Aquest consens no s'ha aconseguit i malgrat les pressions que es van dirigir a Junts, entre les qual la del president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la darrera sessió del control al Parlament, aquesta formació va descartar fer costat a la reforma de la llei dijous passat en una reunió extraordinària de la permanent del partit. Junts va argumentar que amb reformant la llei no s'aconseguia frenar la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules i va reclamar al Govern que actués a través d'un decret. La decisió coincideix, a més, amb l'acord que han tancat Laura Borràs i Jordi Turull per a la candidatura de la nova executiva del partit que s'haurà d'aprovar en un congrés el 4 de juny. El posicionament de Junts sobre el català hauria estat, segons fonts de la formació, un dels temes que s'haurien inclòs en aquell acord.

Finalment, l'executiva del partit de Carles Puigdemont en la reunió d'aquest matí ha aprovat per unanimitat una proposta de decret que s'ha fet arribar al president. L'objectiu de Junts és que la reunió de govern d'aquest dimarts abordi aquest debat. ERC ha evitat valorar la proposta, tot i que s'ha enviat aquest mateix matí a Aragonès i que els dos partits han celebrat aquesta tarda l'habitual reunió de coordinació.