L'executiva de Junts ha analitzat aquest matí la proposta plantejada per ERC d'impulsar una nova llei en resposta a la sentència del TSJC que imposa el 25% del castellà a les escoles, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Després que Junts es va desmarcar de la reforma de la llei del català davant les protestes que va aixecar entre les entitats en defensa de la llengua, els republicans han plantejat aprovar un nou text legislatiu en què no s'incorporen percentatges sobre l'ús de castellà, i que es tramitaria en paral·lel al decret que va fer arribar Junts al Govern dilluns passat. Finalment, l'executiva de Junts hauria avalat aquesta proposta amb l'objectiu de facilitar el consens.

Des de dimarts s'han celebrat diferents reunions entre els socis de Govern en què el president, Pere Aragonès, ha assumit personalment les converses i com a resultat de les quals s'ha fet arribar la nova proposta a tots els partits i a les entitats. Aquesta nova proposta passaria, com ja va apuntar ahir ERC, per una nova llei ad hoc, en comptes de reformar la llei de política lingüística. La decisió final s'ha d'acabar de tancar ja, atès que el 31 de maig acaba el termini fixat pel TSJC en la seva interlocutòria per donar compliment a la sentència. De fet, el Govern ha deixat oberta la possibilitat de convocar una reunió extraordinària del Consell Executiu aquest divendres per aprovar les propostes.

Al llarg de la reunió de l'executiva de Junts, alguns dels membres han qüestionat la conveniència d'impulsar un nou text legislatiu, com defensa ERC, per respondre a la sentència i han seguit apostant per concentrar-ho en un decret llei, tal com havia aprovat dilluns el partit. Això no obstant, els negociadors del partit han subratllat que el contingut dels dos textos va en la mateixa direcció, i que la funcionalitat del decret és que es podrà aplicar de manera immediata, mentre que el projecte de llei obliga a un recorregut més llarg per a la seva tramitació a la cambra.

L'objectiu d'aquestes iniciatives, s'insisteix, és blindar la immersió i protegir els centres, i deixar clar que sigui la Conselleria d'Educació, que encapçala Josep Gonzàlez Cambray, el responsable de validar els projectes lingüístics.

La proposta dels republicans s'ha fet arribar a la resta de grups que formaven part del consens per donar resposta a la sentència del TSJC, és a dir, PSC i comuns, així com a les entitats en defensa de la llengua i els col·lectius d'ensenyament.