Enmig de les intenses negociacions contrarellotge per arribar un acord per la defensa del català a l'escola davant la sentència del 25% de castellà a les aules, Laura Borràs ha demanat que aquest consens ha de ser el més ampli possible, amb tota la societat i amb el número màxim de partits que sigui possible sumar: "Fins ara estàvem parlant d'un acord a quatre, això no és un consens", ha recordat la presidenta del Parlament, que ha tret importància al fet de si ella va participar o no en les reunions del primer acord amb ERC, PSC i comuns dels quals Junts es va despenjar davant les crítiques de les entitats en defensa de la llengua, sinó que "els acords als quals arriben defensin la llengua i el nostre model d'escola". En una entrevista al programa Aquí Cuní de Ser Catalunya, Borràs ha aprofitat l'ocasió per contestar el president Aragonès que fa uns dies afirmava que per l'acord del català no s'hi valen excuses. La presidenta del Parlament ha volgut afegir, però, a les declaracions del cap de l'Executiu que "no s'hi valen excuses, però tampoc renúncies" en la defensa per la llengua. 

 

Treballs intensos 

En aquest context, Borràs s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat d'arribar a un acord amb el màxim suport possible "sòlid i que no generi l'alarma social que va provocar la modificació de la llei de política lingüística", sempre que sigui proporcional a "les hores i les energies que hi estem dedicant". Si és així, aquest acord arribarà aviat i haurà d'anar més enllà d'intentar driblar la sentència del 25% imposada per un jutge, ja que "si algú pensa que el que fem nosaltres és per driblar els jutges, no entén la situació de guerra judicial permanent en què estem". Per això, ha demanat treballar per aconseguir un "corpus legislatiu que expliciti el nostre model d'escola catalana". 

A més, Borràs ha volgut reconèixer que des que es va aprovar la primera sentència contra el català a l'escola, s'hauria pogut fer molt més i abans per protegir-lo, com ara aprofitar la força de l'independentisme a Madrid per intentar que el govern espanyol retirés el recurs i considera "incomprensible" que hi hagi qui encara dona suport a la coalició. En el mateix sentit, s'ha fixat en tot allò que hauria pogut fer La Moncloa per facilitar la situació: retirar el recurs, demanar la inexecució de la sentència... però que no han acabat succeint. "Som aquí perquè hi ha hagut un cúmul de circumstàncies que ens hi han portat", ha reflexionat la presidenta del Parlament. 

Autidoria "rigorosa i necessaria" 

Laura Borràs també ha volgut fer referència a l'acord amb Jordi Turull per la seva candidatura conjunta a la presidència i a la secretaria general de Junts, destacant el conjunt de sensibilitats que conformen el partit i que volen representar tots dos al seu capdavant. "És un partit polític que ve de l'1 d'Octubre i de les eleccions del 21-D, quan el president Puigdemont va voler que fos una llista de país. Aquesta és la diversitat i tenim diferències. Hi són i les reivindiquem, ja que tenim gent que ve tot arreu i fins i tot qui no havia militat mai", ha reflexionat Borràs, en la mateixa línia del que ha destacat Turull des que van anunciar el seu pacte. 

En aquest sentit, també s'ha referit a l'auditoria que ja han avançat que es farà per revisar quin és l'estat dels acords als quals es van arribar per la investidura de Pere Aragonès: "Quan no tens dades només pots tenir opinió i jo vull aportar dades que ens ajudin a prendre les decisions que calgui", ha advertit la pròxima presidenta de Junts, que ha reivindicat la necessitat d'una auditoria rigorosa, però ha evitat fer el seu propi balanç: "hi ha moltes conselleries i hem de veure quins acords s'han complert. Per això, ha recordat que el partit es deu a les persones que les van votar en bases a algunes propostes, que ara s'ha d'avaluar si s'han portat a terme. El que sí que ha reconegut, però, és la seva tristesa per les desavinences de l'independentisme. "Em dol extraordinàriament. És una errada estratègica no saber que la unió fa la força i creure que divideix i guanyaràs", ha conclòs.