La líder dels comuns, Jéssica Albiach, s'ha mostrat molt satisfeta amb el posicionament d'Oriol Junqueras sobre els indults i la resolució que ha de tenir el procés. Igual que per a la majoria del món polític i mediàtic espanyol, per a la presidenta del grup d'En Comú Podem, les paraules de Junqueras també són una renúncia a la via unilateral.

"És bo que Junqueras hagi assumit que la resolució del conflicte només pot passar pel diàleg, i que no hi ha espai per a la unilateralitat. Junqueras ha fet un exercici de realisme polític. Ara demanem a ERC que es mantinguin en aquesta posició perquè no seria la primera vegada que van i venen", ha dit Albiach en roda de premsa des del Parlament.

Per a Albiach, aquest posicionament de Junqueras també significa que els republicans han adoptat la seva visió sobre la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat, que passa per "acabar amb la via unilateral, posar la mirada llarga, centrar-se en les noves majories i en la fraternitat".

 

Taula de partits catalans

Per aquest motiu, la líder d'En Comú Podem ha instat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que reuneixi la taula de partits catalans abans d'anar a la negociació amb l'Estat, tal com ja va fer la setmana passada el mateix PSC

"Així el president anirà amb consensos que són els del 80%, no els del 50%", ha dit en referència a la majoria del 52% dels partits independentistes. Albiach ha volgut reforçar els seus arguments recordant que la "dreta" està unida recopilant signatures contra els indults i manifestant-se davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona i a la plaza de Colón de Madrid. "Necessitem unitat del catalanisme", ha reivindicat.

Les propostes que ha presentat Albiach per aquesta hipotètica taula que no ha estat confirmada és que "Catalunya ha de ser reconeguda com a realitat nacional", la necessitat del "creixement de l'autogovern i el marc competencial", "un nou model de finançament que ha de ser just" i que el "nou acord entre Espanya i Catalunya ha de ser votat pels catalans". "Diàleg per tenir més sobirania, i sobirania per cuidar la nostra gent", ha conclòs.

 

Imatge principal: la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, al Parlament aquest dimarts / Foto: ACN