El no dels comuns als pressupostos, que s'han mantingut ferms en la seva exigència al Govern de dir no al Hard Rock, ha provocat no només que no s'aprovin els comptes al Parlament, sinó que Pere Aragonès hagi convocat eleccions al Parlament pel pròxim 12 de maig. Ho ha fet acusant la resta de partits d'irresponsabilitat, unes paraules que han enfurismat la líder dels comuns, que li ha retret molt durament aquesta actitud, com hores abans havia fet des del faristol de la cambra catalana on l'ha acusat de doblegar-se davant els interessos del PSC. "Recordar-li al president que el que tenia l'obligació d'aconseguir una majoria és ell, però el que fa és centrifugar responsabilitats, actuar com si tingués majoria absolta".

 

🟡 Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE I Reaccions

Amb tot, però, la líder dels comuns, com també ha fet Salvador Illa, ha celebrat la convocatòria d'eleccions, assegurant que aquesta ha estat l'"única decisió coherent d'Aragonès en tota la legislatura". "Està al capdavant d'un govern feble, incapaç de teixir majories, sense lideratge i amb un PSC que li ha anat marcant l'agenda", ha reiterat Albiach, furgant en la ferida. En les últimes setmanes, la valenciana ha mostrat públicament la seva disposició a tornar a liderar els comuns en les pròximes eleccions, que ara ja tenen data, com ja va fer el 2021, tot obtenint 8 diputats. El seu espai polític, però, les haurà d'afrontar enmig de la batalla amb Podem, que també han obert la porta a presentar-se en solitari, si no canvien les relacions entre les dues formacions. A més, el 2021, els comuns tenien l'alcaldia de la capital catalana, una situació que ara ha canviat radicalment amb Ada Colau reclamant entrar a l'executiu de Jaume Collboni. 

La irresponsabilitat d'Aragonès, a ulls de la CUP 

La CUP, que fa un parell de setmanes es va despenjar de les negociacions pels pressupostos després del pacte del Govern amb el PSC, s'ha pronunciat en la mateixa línia que els comuns, assegurant que tant la votació al Parlament com la convocatòria d'eleccions són un "fracàs personal d'Aragonès i un fracàs polític d'ERC", atribuint-ho a la seva manca de "projecte polític i per deixar-se arrossegar pel PSC". El seu portaveu, Xavier Pellicer, ha carregat contra l'encara president del Govern per no fer autocrítica i sortir en una compareixença sense preguntes a anunciar les eleccions a "culpar a la resta" per un fracàs que, segons els cupaires, només és del candidat d'ERC en aquests futurs comicis. La CUP no només no té candidat per al 12 de maig, sinó que aquesta convocatòria els enxampa en plena refundació que havia de culminar al mes de juny. 

Sumar secunda la decisió dels comuns

Paral·lelament, Sumar ha decidit secundar la decisió presa aquest dimecres pels comuns i ha acusat Pere Aragonès de ser “incapaç” d’arribar a acords per aprovar els pressupostos. El partit de Yolanda Díaz assenyala que el Hard Rock impedia qualsevol entesa entre els comuns i Esquerra Republicana. Amb la bandera ecologista a la mà, Sumar indica que el macrocasino era un projecte "propi d'un model de desenvolupament dels anys 90 i absurd en un context d'emergència climàtica" que "empeny Catalunya a un model de salaris baixos i ocupació precària".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!