La líder dels comuns, Jéssica Albiach, considera que l'indult i la reforma del Codi Penal són les dues vies més "ràpides" i "efectives" per alliberar els presos polítics. Albiach ha assegurat que des del seu grup no s'oposarien a una amnistia, però subratlla que cal tenir molt en compte la correlació de poders que hi ha al Congrés dels Diputats.

"El PSOE no vol una amnistia", ha recordat. La líder dels comuns també ha incidit en la importància de facilitar l'aprovació dels pressupostos de l'Estat. En aquest sentit, ha demanat als partits catalans que hi donin el seu vistiplau per garantir "l'escut social". "L'hem d'enfortir a través d'aquests pressupostos", ha demanat.

Tot i això, ha assegurat que moltes de les mesures de l'anterior onada continuen en marxa. "S'ha aprovat un pla de xoc pel sector de la cultura, s'han allargat els ERTO fins al 31 de gener... l'escut social romandrà fort tant de temps com sigui possible", ha especificat.

Un dels punts, però, on més ha insistit Albiach ha sigut en la urgència d'aturar els desnonaments arreu del territori. "Instem el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a aturar de manera immediata qualsevol desnonament", ha dit, recordant que fins al moment han estat els ajuntaments els que han donat la cara.

Garantir les eleccions

Albiach creu que malgrat la situació sanitària i l'avenç de la pandèmia del coronavirus a Catalunya, és massa aviat per parlar d'un ajornament de les eleccions, que estan previstes per al 14 de febrer. "Si fossin en quinze dies, ho entendríem, però ens queden tres mesos i mig per posar totes les mesures que facin falta per poder-les celebrar", ha explicat. En aquest sentit, ha demanat que els partits es reuneixin en el Parlament per seure i planificar diversos escenaris.

Pel que fa als pactes postelectorals, considera que encara no toca "parlar de fórmules". Això sí, opina que ERC continua mirant cap a JxCat i que el PSC es troba a la recerca del vot de Ciutadans. "Tothom sap què volem nosaltres, haurem d'esperar el resultat de les urnes", ha reblat.

Els aldarulls i l'extrema dreta

Sobre els aldarulls a Barcelona la nit de divendres passat després d'una protesta contra les restriccions per contenir el coronavirus —que van deixar 15 detinguts i 30 ferits—, ha advertit que "no té res a veure l'exercici del dret fonamental a la manifestació amb la violència, aldarulls i saquejos de divendres passat".

Segons ella, el diputat de Vox en el Congrés i candidat del partit a la Generalitat, Ignacio Garriga, anima i justifica aquests aldarulls mentre criminalitza col·lectius com les persones migrades, una cosa que per a Albiach és "feixisme de manual i una pràctica miserable i mesquina".