ERC denunciarà "totes les falses operacions policials" i, per aquest motiu, està estudiant presentar querelles en l'àmbit nacional i internacional contra tot el que ha suposat l'Operació Volhov. Així ho ha anunciat la secretària adjunta de la formació, Marta Vilalta, en la roda de premsa posterior a l'executiva celebrada aquest dilluns, afegint que en les properes hores i dies concretaran "com es farà".

Vilalta també ha aclarit que exigiran explicacions al govern espanyol del PSOE i Unidas Podemos per "saber quin és el seu paper". "Si no són còmplices, que surtin a denunciar-ho, perquè per ara fan silenci i entenem que són còmplices", ha criticat.

En aquest sentit, la dirigent republicana ha admès que aquesta operació de la Guàrdia Civil, la qual va acabar amb la detenció de 21 persones vinculades al procés, dificulta qualsevol negociació i relació amb la Moncloa. En tot cas, també ha aclarit que estan analitzant la proposta de pressupostos presentada i que "està tot obert".

El verdader motiu de l'operatiu

Vilalta també ha apuntat que l'objectiu de l'Operació Volhov no és "el que està sortint publicats als diaris", sinó que és un altre. "La causa busca dos objectius: fer por, escarmentar i dividir l'independentisme. I, per altra banda, també busca nova documentació del 2017".

I és que, segons la dirigent republicana, la Guàrdia Civil "encara no ha paït el ridícul que va patir quan el poble català va donar una passa endavant i va votar lliurement. Busquen a través d'escorcolls fer-nos pagar el que vam fer l'octubre del 2017", ha denunciat.

Les diferències amb el cas Borràs

Preguntada sobre la diferència del posicionament inicial adoptat entre la causa contra la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, i la causa contra Xavier Vendrell, Vilalta ha assegurat que aquesta última s'emmarca en la "causa general contra l'independentisme"​. "De moment, tot el que ha sortit són invencions i per això ho posem en dubte tot. Quan un informe sembri alguna ombra de dubte, serem els primers en voler-ho aclarir, perquè ERC és un partit que porta 88 anys d'història sense corrupció i volem seguir així", ha dit.

L'aclariment a Laura Turull

Preguntada sobre la denúncia feta per la filla de Jordi Turull, Laura Turull, avui mateix a El Matí de Catalunya Ràdio en què ha criticat que "cap partit independentista ha presentat cap llei d’amnistia", Viltalta ha aclarit que la plataforma Amnistia i Llibertat és l'encarregada de fer-la.

"Amnistia i Llibertat ha presentat un esborrany de text legislatiu, que està en fase de poder recollir moltes signatures perquè arribi al Congrés no només amb l'aval de l'independentisme, sinó amb milers de signatures de gent de Catalunya i d'arreu de l'Estat. No estem sense fer res", ha respost.