Diversos grups han protagonitzat la nit de divendres aldarulls a la plaça Sant Jaume de Barcelona quan s'ha acabat una manifestació de persones afectades per les mesures de confinament contra la Covid. Entre els qui protagonitzaven els incidents hi havia sectors ultres, molt violents, que han aprofitat també per fer pintades contra la democràcia i de caràcter antisemita. Els aldarulls han acabat amb 12 detinguts per atemptat contra l’autoritat, dos d’ells menors. S'han comptabilitzat 27 ferits, 20 dels quals són agents dels Mossos.

La manifestació ha transcorregut amb normalitat, però al final grups d'individus molt irritats i joves encaputxats han llançat tanques contra els Mossos d'Esquadra. El candidat del partit ultra Vox a les eleccions catalanes, Ignacio Garriga, ha sortit obertament a justificar els qui protagonitzaven els aldarulls.

Els Mossos han carregat per dissoldre els violents, i els que protestaven s'han dispersat pels carrers del voltant. La policia catalana, però, en alguns moments ha estat sobrepassada per la virulència dels atacs, i el director general dels Mossos, Pere Ferrer, ha reconegut a RAC1 que en la ràtzia hi participaven "grups petits molt violents de l'extrema dreta", amb individus "molt equipats" per a l'ocasió.

169A7978

Mossos d'Esquadra al centre de Barcelona / Sergi Alcàzar

WhatsApp Image 2020 10 30 at 19.45.22

Contenidors cremant a Barcelona / Guillem Ramos

L'acte inicial ha començat cap a les cinc de la tarda i segons la Guàrdia Urbana ha reunit unes 1.500 persones de signe molt divers: persones amb negocis afectats per les restriccions, altres d'ideologia alternativa, ultres preparats per actuar, i també negacionistes de la Covid. Era una barreja estranya.

Durant tota l'hora que ha durat la protesta inicial han llançat petards, pots de fum i altres objectes, però cap a tres quarts de 7 els radicals han començat a tirar objectes contundents i tanques de seguretat a les furgonetes dels Mossos que custodiaven la concentració.

Quan la policia ha dispersat els violents, n'ha arraconat alguns al voltant del carrer Jaume I. Molts, però, han fugit corrent cap a Via Laietana, i els Mossos han començat a perseguir-los amb les furgonetes.

A partir d'aquí els incidents han seguit en diversos punts del centre de Barcelona, amb petits grups radicals que s'anaven enfrontant a la policia, i que no es volien dissoldre.

A causa dels focs que hi havia a la zona de la plaça Urquinaona, alguns llums de Nadal han caigut, i els Mossos han demanat que no s'hi acostés ningú. També han resultat afectades algunes botigues.

169A8078 (2)

Foc al costat d'una botiga al centre de Barcelona / Sergi Alcàzar

Mobilització ultra

La convocatòria de l'acte inicial ha sortit a les xarxes, amb el lema antipolític exclusivament en castellà "mentre els polítics es riuen de nosaltres, tot el poble al caire de la màxima pobresa", i expressions típicament ultres com parlar de classe obrera i alhora renegar de la dreta i esquerra. No estava signada per cap col·lectiu o grup. Cap partit polític tampoc donava suport a aquesta protesta.

Convocatòria protesta mesures Covid plaça Sant Jaume

Cartell aparegut a les xarxes i grups de Telegram

Entre els que han promogut la protesta s'han detectat també alguns grups de Telegram ultres i el compte de Twitter Catalunya tierra hispana (sic).