Josep Lluís Alay no pot evitar fer befa de l'anomenada faula russa en la qual s'ha vist embolicat. Ahir, Alay va assegurar al programa Més 324 que la polèmica sobre els espies russos no és res més que "històries de fantasmes" situades "enmig del duel Espanya-Catalunya i Estats Units-Rússia". Avui, Twitter n'és ple de comentaris i mems satiritzant la situació, entre ells el mateix Alay. 

TUIT alay oro moscu

L'or de Moscou

La darrera piulada del director de l'oficina del president Puigdemont fa referència a l'expressió "l'or de Moscou", una teoria de la conspiració de l'època franquista que assegurava que el govern de la II República havia traslladat gran part de les reserves d'or del Banc d'Espanya a la Unió Soviètica després que la Guerra Civil esclatés. Sovint, el règim emprava aquest terme per fer propaganda antisoviètica, demonitzar els republicans i justificar la situació econòmica de l'Estat. 

Ara, la teoria de la conspiració sembla viure un renaixement amb el cas Volhov, en el qual Alay es veu implicat. Malgrat que el Fiscal rebutgés investigar l'entorn de Puigdemont perquè les acusacions de la Guàrdia Civil mancaven qualsevol justificació jurídica i proves substancials, aquesta setmana el diari New York Times va fer revifar la "faula russa" amb un article on feien eco de la versió de la Guàrdia Civil i el jutge del cas, Joaquín Aguirre. 

Ahir, la premsa russa i el mateix Puigdemont van corroborar que la implicació russa en el procés és una "paranoia" del govern espanyol, ideada per intentar desprestigiar l'independentisme en l'àmbit internacional. És per això que Alay ha satiritzat avui que la teoria franquista de "l'or de Moscou" encara segueix viva

Alay es defensa 

Ahir, Alay va assistir al programa 3/24 per donar la seva versió dels fets. El cap de l'oficina de Puigdemont va donar per fet que la informació del diari nord-americà ha sortit "o bé de la Guàrdia Civil o del jutge". "Això no és propi d'un Estat de dret", va indicar. "Com podem criticar Rússia vivint en un Estat com el que estem? Què és aquesta hipocresia? No puc anar a Rússia a donar lliçons pels seus presos polítics, si jo també en tinc. És el que li va passar a Borrell amb el ministre d'Exterior rus", va afegir.

Alay va explicar que només ha anat una vegada a Moscou com a cap de l'oficina de Puigdemont, de la mateixa manera que viatja a altres països, per establir contactes. "Allà hi vaig anar un cop, amb el senyor Alexander Dimitrienco. Allà anem a parlar de què els interessa d'un Estat català en un futur. Alemanya també ha parlat amb Russia pel seu canal de gas, i nosaltres podem parlar de quines necessitats energètiques pot tenir Catalunya en el futur. És normal parlar d'aquestes coses, per algú que vol un Estat independent", va insistir. 

 

Foto principal: El cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay / Més 324