Segueixen les enganxades entre ERC i Junts; la darrera protagonitzada per unes declaracions del portaveu d'ERC al Congrés. Aquest dimarts, Gabriel Rufián va criticar els suposats contactes de l'entorn de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont amb Rússia. "Són senyorets que passejaven per Europa amb la gent equivocada perquè així durant una estona es creien James Bond", va dir en roda de premsa a la cambra baixa. Acte seguit, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, li va respondre via Twitter que "és impossible ser més miserable". Per la seva banda, el vicepresident, Jordi Puigneró, va traslladar al president, Pere Aragonès, el seu enuig per les paraules de Rufián, que considera "intolerables". Però què hi diu una de les cares principals dels suposats contactes de l'independentisme català amb Rússia, Josep Lluís Alay?.

 

Josep Lluis Alay dirigeix l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont i el seu nom sempre apareix quan es parla de les possibles relacions entre l'independentisme català i persones properes al Kremlin. Alay ha concedit una entrevista a El diario.es on ha negat haver buscat el suport dels russos. L'assessor de Puigdemont no nega haver viatjat a Moscou però insisteix en que ho va fer per gestionar peticions de mitjans russos per entrevistar Puigdemont i que ni ell ni l'expresident mai "van buscar el suport directe de cap país i menys financer". Alay explica que gràcies a Alexander Dmitrenko, un rus que fa temps que viu a Catalunya, va conèixer algunes persones properes a Vladimir Putin, però subratlla que les trobades van ser contactes de cortesia. En una entrevista a RAC1, Alay torna a insistir en que "enlloc demanem suport internacional". "Nosaltres expliquem la situació política catalana, i jo ho faig sempre des del meu punt de vista. Tampoc he demanat mai conèixer Putin, se m'està sobrevalorant". 

Les trobades russes

Alay explica que el març de 2019 viatja a Rússia i coincideix amb Dmitrenko. Aclareix que el viatge es va fer per l'interés de diversos mitjans de comunicació russos per entrevistar Puigdemont i que va ser durant aquesta visita quan va conèixer Sergei Sumin i Artyom Lukoyanov, amics de Dmitrenko. A més, Alay aprofita per corregir les informacions que diuen que Lukoyanov és ex assessor de Putin: "ell és el fill adoptiu d'un suposat assessor del Kremlin". Mig any després, Sumin i Lukoyanov viatgen a Barcelona i es troben amb Alay en un restaurant, el cap de l'oficina de Puigdemont aclareix que a la capital catalana no es van veure més de mitja hora i que ell va acudir a la cita per cortesia i perquè li havia demanat Dmitrenko. 

Segueixen les trobades i les explicacions d'Alay. Aquest dimarts diversos mitjans publicaven que Puigdemont s'havia reunit amb Dmitrenko aprofitant una visita del president a Ginebra. A la trobada també hi havia Alay i certs mitjans acusen Puigdemont de donar instruccions per seguir explorant vies de col·laboració amb Moscou. "En absolut", subratlla Alay que apunta que la trobada es va produir a l'Hotel Kempinski, amb la presència de periodistes, en un espai obert i va ser una simple salutació. "El senyor Dmitrenko, que es dedica a obrir perspectives econòmiques, va voler saludar el president", afegeix. 

Finalment, hi va haver un tercer viatge d'Alay a Rússia, el juny de 2019, per assistir a un debat on va coincidir amb Andrei Bezrukov, un exespia que va escriure un llibre amb la seva dona Elena Vavilova i que Alay ha traduït al català. Durant la seva entrevista a El diario.es, Alay matisa que Bezrukov és també professor de la Universitat d'Estudis Internacionals de Moscou, una de les més prestigioses en relacions diplomàtiques. Alay va anar a la ciutat russa per participar en una conferència tancada d'aquesta universitat on, assegura, va parlar de la situació política a Catalunya, des del seu punt de vista, i on no va demanar cap suport. 

Resposta a Rufián

A l'entrevista, Alay també aprofita per respondre les declaracions del líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián: "Només puc dir que amb aquestes declaracions el senyor Rufián dona per verídics certs articles i el sumari Volhov. Em sembla sorprenent que ho faci un independentista". En declaracions a RAC1, Alay ha titllat d'"injustes" les paraules de Rufián i l'ha acusat de "fer més verídica la fantasia creada per la Guàrdia Civil, el CNI i alguns jutges sobre contactes amb Rússia".