El PSC Cs han tornat a facilitar -ara amb la seva abstenció-, i com ja va passar al Consell Comarcal del Baix Llobregat, l'aprovació d'una moció en favor del referèndum. Amb l'argument que "l'Estat espanyol incompleix l'article 1 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics amb la contínua negativa i prohibició que el poble català pugui realitzar un referèndum d'autodeterminació", el ple va aprovar ahir a la tarda una moció amb què reclama al govern de Mariano Rajoy que reconegui el dret d'autodeterminació tal com estableixen els principis de la Carta de les Nacions Unides.

Els republicans, que són els promotors de la moció, justifiquen la seva petició en base que "l'Estat espanyol és signatari de la Carta de les Nacions Unides, així com de la Declaració Universal dels Drets Humans i el Pacte Internacional dels Drets civils i polítics", però asseguren que, tot i això, "hi ha diversos preceptes de l’ordenament internacional ratificat per l’Estat que són sovint menystinguts".

En una llarga llista d'incompliments que consideren que ha protagonitzat el govern espanyol, denuncien les constants negatives a deixar decidir al poble de Catalunya i, precisament per això, instaran els governs mundials a executar totes les lleis incomplertes per part de l'Estat.

La moció es va aprovar gràcies a l'abstenció del PSC -que governa a la ciutat- i de Cs, amb set vots a favor de CiU, Podem i ERC i dos en contra del PP.

Els canvis del PSC

Ja al Consell Comarcal del Baix Llobregat, els socialistes van votar en contra d'adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum, però, gràcies a l'absència d'un dels seus consellers, i també un de Cs i del PP, l'ens local va aconseguir sumar-s'hi.

Tanmateix, però, el president de la institució, Josep Perpinyà, que va votar en contra al Consell, va generar una de les primeres esquerdes dins del socialisme català quan el seu ajuntament, el de Sant Just Desvern, va adherir-se al pacte i hi va votar a favor.

L’Ajuntament de Granollers, amb majoria absoluta de la formació socialista, també es va adherir al Pacte amb el vot dels regidors del PSC, entre els quals el portaveu del grup, Jordi Terrades, que és també diputat al Parlament i membre de l’executiva del partit que encapçala Miquel Iceta.

Durant el ple del consistori, Terrades va voler explicar el suport al Pacte com un vot a favor d'un referèndum acordat amb l’Estat i que tingui reconeixement internacional. Aquest, però, i com ja se sap, no és el mateix posicionament que defensa la direcció nacional.