L'absència d'un dels tretze representants del PSC, un dels quatre de Ciutadans, un dels tres del PP a la sessió plenària del Consell Comarcal de Baix Llobregat -governat per un pacte del PSC, Entesa, ERC i CiU- ha donat via lliure a l'aprovació d'adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum amb 18 vots a favor i 16 en contra.

A favor hi han votat els 7 consellers d'Entesa (ICV-EUiA-EPM), 6 d'ERC, 5 de CiU i un de la CUP. Els 12 del PSC que hi havia presents hi han votat en contra, igual que els dos dels tres del PP i tres dels quatre que hi havia de Cs.

Va ser Entesa qui va presentar la moció sota l'argument que "en els acords de la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum es preveu l'adhesió de persones, entitats, organitzacions i ens locals de Catalunya". 

El PSC, però, va decidir presentar una esmena a la totalitat titulada "Per un nou pacte constitucional que renovi les condicions de convivència entre Catalunya i Espanya" per provar d'evitar que el ple s'adherís al document.

La jugada, però, no els va sortir bé i, gràcies a l'absència dels consellers del PSC, PP i Cs, l'adhesió va acabar sent aprovada.

Paradoxalment, el president de l'ens local, Josep Perpinyà, va generar una de les primeres esquerdes dins del socialisme català quan el seu ajuntament, el de Sant Just Desvern, va adherir-se, també, al pacte. Ara, però, ha votat en contra com a president del Consell igual que ha fet el seu partit.