Durant el seu discurs d'hora i quaranta minuts, Pedro Sánchez no ha parlat de la llei d'amnistia que li permetrà obtenir els vots afirmatius dels partits independentistes fins al final del parlament que ha fet des de la tribuna del Congrés. I ho ha fet emprant termes com "agenda del retrobament" per "garantir la unitat d'Espanya", assegurant que la seva estratègia amb Catalunya ha funcionat, perquè al país "la convivència ha tornat als carrers". Per tot plegat, ha defensat una amnistia "perfectament legal i d'acord amb la Constitució", que serà aprovada "amb llums i taquígrafs". Acabat el discurs de Sánchez, des del plató d'El Nacional TV, on s'està fent un programa en directe per seguir la investidura del candidat socialista a la presidència del govern espanyol, l'historiador i col·laborador d'aquest mitjà Agustí Colomines ha advertit que semblava que amb les seves paraules sobre la llei d'amnistia Pedro Sánchez s'estigués buscant un "ensurt parlamentari" en la votació que se celebrarà demà al Congrés i en la qual, en principi, el socialista n'ha de sortir president en primera votació amb els vots afirmatius del PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, EH Bildu, BNG i Coalició Canària. 

🔴 Debat d'investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora al Congrés dels Diputats 
 

Un ensurt en forma d'abstenció? 

"Estic convençut que s'està buscant un ensurt, i potser el tindrà", ha manifestat Colomines després d'escoltar Sánchez des del plató d'El Nacional TV. Preguntat per Jofre Llombart, conductor d'aquest especial, per si podia concretar més aquesta informació, que sembla fer referència a una possible abstenció o vot en contra de Junts per Catalunya, ha insistit que el candidat sembla que busqui un ensurt parlamentari que "es pot acabar trobant". "No es pot frivolitzar amb una cosa a què ha costat molt arribar. Per molt que vulguis escarnir el Partit Popular, amb la manera com ho planteges acabes escarnint aquells amb els quals has volgut arribar a un acord", ha dit, fent referència a Junts per Catalunya. Llombart ha insistit, preguntant a Colomines si aquest ensurt podria tenir forma d'una abstenció de determinats diputats independentistes que no posi en risc la investidura però sí sortir escollit en primera volta, i l'historiador s'ha limitat a contestar que "hi ha moltes opcions per donar un ensurt parlamentari", però reconeixent que, efectivament, aquesta n'és una per advertir que la fórmula que ha utilitzat Sánchez per explicar l'amnistia no és la "fórmula per abordar" un tema tan complex. Agustí Colomines està acompanyat per la jurista i politòloga Montserrat Dameson i el periodista Dani Guillem en aquesta primera jornada d'investidura que es pot seguir en directe per El Nacional TV. 

Junts: o sí o no a Sánchez

Davant l'intent de Coalició Canària, que s'ha acabat sumant al bloc d'investidura, de minimitzar el paper de Junts i Carles Puigdemont, al focus des del passat 23 de juliol, fa unes setmanes des de Junts per Catalunya van descartar una abstenció en la votació de la investidura de Pedro Sánchez, quan aquesta encara no tenia data i no s'havia tancat cap acord per la llei d'amnistia. Concretament, a principis d'octubre, Junts va traslladar al PSOE que només contemplaven votar  o no a la investidura de Sánchez, negant rotundament la possibilitat d'una abstenció. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!