Coalició Canària no es mou. La formació, que va obtenir un sol diputat al Congrés després de les passades eleccions espanyoles del 23 de juliol, sap que no és un actor clau en el càlcul matemàtic per investir Pedro Sánchez. Però, tot i això, la portaveu dels nacionalistes canaris a la cambra baixa, Cristina Valido, ha confiat que els socialistes estan interessats a negociar el seu 'sí' de cara a la investidura, amb l'objectiu de reunir una aliança el màxim d'àmplia possible. Coalició Canària no es tanca a acabar decantant-se pel vot favorable, sempre que el PSOE entengui que ha de "moure fitxa". "La pilota no està al nostre terrat", ha afegit.

Ara bé, Coalició Canària sap de qui depèn realment la investidura de Pedro Sánchez: Junts per Catalunya i els seus set diputats. Segons la diputada canària, qui "sembla" tenir la clau de tot plegat és Carles Puigdemont. És ell qui ha de "moure's" perquè la resta de negociacions tinguin "algun sentit".

El president a l'exili va celebrar aquest divendres una nova ronda de trobades amb el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, per abordar l'acord per a la investidura de Pedro Sánchez. Les converses van acabar-se sense cap concreció, a causa dels obstacles que existeixen al voltant del perímetre que hauria d'incloure la llei d'amnistia, el principal escull ara per ara. De fet, el mateix Puigdemont va refredar les presses dels socialistes, que ja es veien celebrant la sessió d'investidura la setmana vinent, anunciant que Junts no tenia cap urgència. "No canviarem la prudència i les precaucions que hem mantingut fins ara per més presses que alguns tinguin", va dir a Twitter.

Coalició Canària no vol l'amnistia als independentistes

La portaveu canària és conscient que el vot de la seva coalició "no és imprescindible" per investir Sánchez, però creu que el PSOE vol tenir del seu costat CC al llarg de tota la legislatura per garantir l'estabilitat al llarg dels pròxims quatre anys. Segons diu, l'intent de negociació dels socialistes amb els canaris està més orientat a comptar amb el seu suport en futures lleis o en els pressupostos generals que en la investidura. "O potser també podem pensar que té més a veure amb una fotografia final en la qual tot el nacionalisme entorn el PSOE no sigui un nacionalisme independentisme", ha assenyalat, pel fet que Sánchez haurà de comptar inevitablement amb el vot favorable de Junts, ERC i EH Bildu. Això sí, on no es trobarà CC, en tot cas, serà en la llei d'amnistia. Els canaris ja han traslladat al PSOE que no donaran "mai" suport a la mesura de gràcia per als independentistes catalans.