Les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez s'intensifiquen ara que ja ha estat proposat com a candidat pel rei Felip VI. La clau de la investidura la té Junts per Catalunya, però aquest dijous Coalició Canària ha intentat restar protagonisme a la formació independentista oferint la seva única diputada, Cristina Valido, per donar el seu 'sí' al PSOE. D'aquesta manera, el president del partit canari, Fernando Clavijo, ha assenyalat que convertirien Junts en un "actor secundari" perquè ja no seria imprescindible que els set diputats dels juntaires votessin favorablement, sinó que seria suficient amb una abstenció. Junts per Catalunya ha traslladat al PSOE que només contemplen votar 'sí' o 'no' a la investidura de Pedro Sánchez i neguen rotundament la possibilitat d'una abstenció. Fonts dels juntaires expliquen a El Nacional.cat que així ho han fet saber als socialistes aquesta setmana a través dels seus negociadors.

D'aquesta manera, des de Junts volen deixar clar que no hi haurà matisos en la decisió que adoptin, sigui per votar a favor o en contra de la investidura de Pedro Sánchez, i desactiven l'intent de Coalició Canària de treure importància al rol nuclear que té el partit de Jordi Turull i Laura Borràs en aquesta negociació. De fet, el passat 17 d'agost, Junts va votar favorablement en la primera i única votació a la candidatura de Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats després d'un acord que incloïa quatre punts: l'oficialitat del català a la Unió Europea, l'ús del català al Congrés, la reactivació de la comissió d'investigació sobre Pegasus i la creació d'una altra comissió per investigar els atemptats del 17 d'agost de 2017.

El (fracassat) intent de Coalició Canària per restar importància als vots de Junts

La nit del 23 de juliol, després dels resultats electorals, algunes veus socialistes consideraven que podrien comptar amb 172 vots segurs per a la investidura de Pedro Sánchez, fet que situava tot el focus en els set diputats de Junts per Catalunya. També faltava conèixer les condicions de Coalició Canària, que inicialment va dir que no pactaria ni amb el PP ni amb el PSOE si anaven acompanyats de Vox i Sumar, respectivament. Al final, els canaris van arribar a un acord amb el Partit Popular i, de fet, van votar 'sí' a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo la setmana passada.

Des de la investidura fracassada, no han tancat la porta a explorar un acord amb el PSOE, i aquest dijous ja han ofert directament el seu suport a Pedro Sánchez per relegar Junts a un "paper secundari" i fer que deixessin de ser rellevants els vots afirmatius de Junts perquè el socialista pugui revalidar la presidència del govern espanyol. El president de les Illes Canàries i líder de CC, Fernando Clavijo, indicava que "Espanya no està condemnada a dependre del vot de Junts" i reiterava el seu oferiment perquè estan en contra de l'amnistia, que considera que "no és moral". Però aquest intent ha naufragat: Junts descarta l'abstenció en qualsevol cas i votarà sí o no.

El consell de Jordi Pujol a Carles Puigdemont i el paper de Salvador Illa

Aquesta posició de Junts es produeix el mateix dia que el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha fet seu el consell que l'expresident Jordi Pujol va traslladar-li en declaracions exclusives a El Nacional.cat: "Catalunya no ha de caure en la candidesa" en les negociacions amb l'Estat. A més, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha 'inhabilitat' Salvador Illa com a interlocutor per a les negociacions sobre la investidura: "Trobo que això de donar protagonisme a qui va enganyar Junts el dia abans del pacte de la vergonya a Barcelona per impedir que Xavier Trias en fos l'alcalde, és una manera molt estranya de demostrar-nos que són de fiar". Poc després, Puigdemont donava la raó a Turull: "Fa bé de recordar les raons per les quals Salvador Illa no podrà ser mai un interlocutor vàlid per generar confiança". Entretant, les negociacions segueixen.