El president català, Carles Puigdemont, ha dirigit un missatge carregat d'emotivitat als assistents a la seva roda de premsa d'aquest matí a Berlín. Després d'un discurs més polític, en què ha reclamat que l'estat espanyol s'assegui a negociar amb Catalunya, Puigdemont ha volgut agrair tots els suports rebuts durant la seva estada a la presó de Neumünster i ha demanat a la ciutadania que mantingui la lluita per l'alliberament dels presos polítics que segueixen a les presons espanyoles.

Puigdemont, encara amb l'experiència de la presó molt present, ha començat el seu discurs donant les gràcies a totes aquelles persones que li han fet arribar el seu suport durant el seu empresonament preventiu, que va acabar ahir després sufragar la fiança de 75.000 euros imposada per l'Audiència territorial de Schleswig-Holstein. "Feu arribar a tota la gent que podeu conèixer la meva gratitud immensa", ha exposat el president davant de desenes de persones en acabar l'acte a la capital alemanya.

Puigdemont feia referència a tots aquells que li han fet arribar cartes durant la seva reclusió, fet que ha estat com "enviar un tros de llum" a la cel·la en què es trobava empresonat. Tot plegat en un missatge d'agraïment que ha despertat l'interès dels assistents.

D'altra banda, el president també ha volgut recordar els presos polítics que segueixen empresonats en centres penitenciaris espanyols, acusats encara del delicte de rebel·lió. I ho ha fet demanant "l'escalf" i la "solidaritat" de la ciutadania amb l'objectiu d'aconseguir la seva "llibertat immediata", un missatge que també ha expressat en la compareixença prèvia.

El president ha culminat les seves paraules amb una reivindicació de marcat caràcter europeista davant de la judicialització del procés. "Porteu la vostra llum de l'Europa democràtica a les presons espanyoles", ha exposat tot remarcant la Unió Europea dels "valors humans" i de la "democràcia".

El missatge del president

"Segurament molts dels que sou aquí heu estat enviant cartes aquests dies, explicant el que estava passant... A través vostre vull agrair als centenars i centenars de persones d'arreu del món que aquests dotze dies han enviat un tros de llum que il·luminés la cel·la d'on he estat reclòs. Feu arribar a tota la gent que podeu conèixer la meva gratitud immensa.

Penseu també en tots els que encara estan a la presó. Necessito el vostre escalf, la vostra solidaritat, perquè exigim cada dia la seva posada en llibertat immediata. És una vergonya que en l'Europa del segle XXI —la dels valors humans, la democràcia— hi hagi persones a la presó per les seves idees polítiques. No ho podem permetre. Ajudem-los tant com podem. Porteu la vostra llum de l'Europa democràtica a les presons espanyoles".