El president català, Carles Puigdemont, ha exigit "l'alliberament immediat" de tots els presos polítics a la seva sortida de la presó de Neumünster. En la seva primera intervenció després del seu alliberament aquest matí, acompanyat del seu advocat, Wolfgang Schomburg, el president ha demanat la llibertat per als membres del Govern que segueixen empresonats preventivament a l'estat espanyol.

Un Puigdemont punyent ha posat la justícia i la democràcia a l'estat espanyol en entredit. El president ha considerat que l'existència de presos polítics és "una vergonya per a Europa". En aquest sentit, ha celebrat la decisió de la justícia alemanya i ha mostrat la seva "confiança en la democràcia europea", de la qual ha destacat la seva "separació de poders, la pau i els drets humans".

Puigdemont sortida presó ACN

El president, a la sortida de la presó de Neumünster / ACN

De fet, el president ha posat de relleu que la qüestió catalana és una problemàtica ja no d'abast espanyol sinó europeu. "No és una qüestió interna", ha manifestat Puigdemont en relació al posicionament habitual expressat per les autoritats europees. Al marge de tot plegat, Puigdemont ha tingut també unes paraules d'agraïment per les mostres de suport que ha rebut procedents d'arreu del món. 

"És moment de dialogar"

Diàleg amb l'Estat i fer política. Aquesta és la recepta de Puigdemont per sortir de la situació de bloqueig institucional. El president ha reivindicat que és el moment d'apostar pel diàleg entre les autoritats espanyoles i catalanes. "No hi ha excuses", ha assenyalat amb contundència Puigdemont, que ha parlat de cercar una solució política, superant l'escenari actual, marcat pel "dret penal".

"És l'hora de fer política", ha demanat el president, que no ha assegurat que la seva lluita és en dues direccions: el dret a l'autodeterminació però també la reivindicació de la democràcia a l'estat espanyol.

Lliure però pendent del jutge

Puigdemont ha pronunciat el seu discurs just a la sortida de la presó de Neümunster, que ha tingut lloc minuts abans de les 14 hores, enmig d'una gran expectació dels mitjans.

Abans, a les 11:14 hores, la fiscalia ha donat l'ordre d'alliberament del president després que aquest hagi sufragat la fiança de 75.000 euros imposada ahir pel jutge de l'Audiència regional de Schleswig-Holstein. 

El president queda ara pendent de la decisió del magistrat, que ha descartat el delicte de rebel·lió, però que encara podria extradir-lo per malversació de fons públics en un termini màxim de 60 dies. Mentrestant, el magistrat exigeix a Puigdemont que es mantingui localitzable, el que implica que haurà de personar-se cada setmana davant les autoritats policials.

L'advocat alemany de Puigdemont, Wolfgang Schomburg, que ha parlat avui quan ha acabat el president, ha sostingut que no es pot descartar l'extradició tot i que s'ha mostrat convençut que no es produirà. En cas que fos així, Schomburg ja va dir que es recorreria al Tribunal Constitucional alemany.

Carles Puigdemont sortida preso / ACN

El president Puigdemont, enmig d'un gran nombre de periodistes / ACN

El discurs complet

"Primer de tot, unes paraules en alemany: M'agradaria agrair a tothom per la seva ajuda i solidaritat. Moltes gràcies.

Em segon lloc, m'agradaria expressar el meu agraiment pel suport que he rebut aquests dies d'arreu del món: Estats Units, Anglaterra, Japó, França, Suïssa (...) Espanya i Catalunya. Necesitaré algunes setmanes per respondre-ho tot. Moltes gràcies pel vostre suport i solidaritat.

També m'agradaria agrair a tots els funcionaris d'aquest centre, en particular als que han estat amb mi, per la seva professionalitat i respecte. També he rebut molt suport dels ciutadans que han expressat la seva solidaritat i ajuda per ajudar a adaptar-me a la situació. Els meus millors desitjos per ells i la seves famílies.

Demano l'alliberament immediat de tots els companys que continuen a les presons espanyoles. És una vergonya per a Europa tenir presos polítics. Sempre he confiat en la democràcia europea basada en la voluntat de les persones, la separació de poders, la pau i els drets humans. Aquesta mena de democràcia corre risc a Espanya. No només és pel dret a decidir, també per la democràcia. Aquesta lluita no és interna, sinó que afecta tots els ciutadans europeus que es preocupen pels riscos d'una democràcia feble que acabarà amb Europa.

L'època del diàleg ha arribat, demanem dialogar i ho hem demanat els darrers anys i només hem rebut una resposta violenta i repressiva. Ara és hora de fer política, no hi ha excuses perquè les autoritats espanyoles no comencin amb un diàleg per mirar de trobar una situació política a les nostres peticions i no mitjançant la llei i el dret penal".